محله دروازه شاهي اكنون محله اي كوچك در نزديكي مسجد جامع كبير يزد مي باشد كه از جهت شمال به محله شاه ابوالقاسم ، از جنوبش به محلات سرپلك و لب خندق ، از شرق به محله چهارسوق (محله جوهودون در گويش عامه ) و از غرب به محله لرد كيوان محدود مي باشد.
نام اين محله ماخوذ از نام دروازه اي است كه در دوره آل كاكويه در اين محل احداث گرديده و به دروازه قطريان معروف بوده ، اما از دوره صفويه به بعد به دروازه شاهي اشتهار يافته است.
اين دروازه به دستور يكي از روساي نظامي علاءالدوله كالنجار در قرن پنجم هجري احداث گرديد. احمد كاتب در كتاب خود چنين آورده: " علاءالدوله اين چهار سرهنگ ( مسعود بهشتي ، ابويعقوب ديلمي ، ابويوسف ، كيانرسو) را بفرمود كه حصاري در گرد شهر بكشيدند. اين چهار سرهنگ يزد را حصار كشيدند ، ازكنار باغ بهشتي و طرف دولتخانه و آثارآن هنوز باقي است و برج ها ثابت است و اكنون خانه هايي بدان ديوار متصل گشته و بارو داخل شهر است و چهار دروازه مفتوح كردند و درهاي آهنين نصب كردند و نام اين چهار سرهنگ بر چهار دروازه به خط كوفي بر آهن كنده اند و آن چهاردروازه يكي كوشكنو و ديگري قطريان و سيم مهريجرد و چهارم درب كيا ".
امير مبارزالدين محمد در سال 747 هجري بعضي از محلات شهر را كه بيرون شهر بود داخل حصار شهر گردانيد كه از جمله مي توان به كوچه سنبلان ، كوچه جلال ، كوچه صندوقيان ، باغ بهشتي و... اشاره نمود. همچنين از دروازه قطريان تا ورودي دروازه مادر امير برج و باروي جديدي احداث نمود.
مولف تاريخ يزد در ذيل ذكر عمارت سيد ركن الدين محمد قاضي به خانقاه و بازاري اشاره نموده است كه در دروازه قطريان قرار داشته است. مردم اين محله در گذشته به شعربافي اشتغال داشته اند. بازارچه اين محله نيز در گذشته به بازارچه محله لرد كيوان متصل بوده است و از رونق و اهميت خاصي برخوردار بوده است ، اما در حال حاضر اعتبار وارزش گذشته خود را از دست داده است. از عناصر شاخص اين محله مي توان به موارد زير اشاره نمود:
1-حسينيه صندوق سازها
2-مسجد صندوق سازها
3-بازار دروازه شاهي
4-آب انبار دروازه شاهي
(محلات تاریخی شهر یزد. محمدحسن خادم زاده. تهران: سبحان نور، ۱۳۸۸).
نگارش: مژگان روحانی (کتابدار کتابخانه وزیری).