سوال و چواب چاپ 1247ق
نگارش منوچهر آراسته
شفتی بیدآبادی، محمد باقر بن محمد نقی، ۱۱۷۵-۱۲۶۰ق
سوال و جواب/ محمد باقر بن محمد تقی شفتی بیدآبادی
تهران: [بی نا]، 1247ق
162برگ.؛ 30× 21 س.م، رحلی
فارسی
آغاز: بسمله. هرگاه شخصی تقلید مجتهدیرا از مجتهدین زادالله امثالهم نماید در حال حیوة...
انجام:... درصورتی که مراتب مرقومه مطابق واقع بوده باشد بعمر و غرامتی نخواهد بود.
جلد روغنی با عطف تیماج با نقش ترنج و دو سرترنج و لچکی؛ جدول دور سطور؛ به اهتمام محمد خلیل و عبدالرزاق اصفهانی به طبع رسیده است.
معرفی نسخه: حاج سید محمد باقر شفتی، معروف به «حجة الاسلام»، از بزرگترین و با نفوذترین عالمان ایران در قرنهای دوازدهم و سیزدهم هجری بود. وی در سال 1175ق در قریه شفت، از توابع رشت به دنیا آمد. سید محمد باقر شفتی، برای افزودن بر توشه علمی و معنوی خود، به عراق مهاجرت کرد. از محضر آقا سیدعلی طباطبایی استفاده کرد. پس از آن، به نجف اشرف رفت واز درس استادانی چون سیدمهدی بحرالعلوم و شیخ جعفر نجفی کاشف الغطاء استفاده نمود. ایشان همچنین در کاظمین، از درس سید محسن اعربی بهرهمند گردید. سید محمد باقر شفتی، در سال 1200ق، پس از سالها تلاش و کوشش در راه کسب علم و معنویت، با اخذ درجه اجتهاد، به قم مهاجرت نمود و به محضر درس میرزای قمی پیوست. او سپس از درس ملامهدی نراقی در کاشان استفاده کرد و در سال 1206ق، در حالی که بار سنگین مسئولیت توشههای علمی و معنوی بر دوش او سنگینی میکرد، به منظور تبلیغ و اجرای احکام دین به اصفهان عزیمت نمود.
سیدمحمد باقر شفتی، در کنار تدریس، به تألیف کتاب و رسالههای متعددی همت گماشت و با این کار، تجربیات علمی خود را به نسلهای بعدی هدیه کرد. آثار علمی و نوشتاری ایشان خیلی زیاد است که از آن میان، میتوان به الزهرة البارقه، القضاء و الشهادات، مناسک حج(فارسی)، تحفة الابرار(فارسی)، رسالة فی اقامة الحدود فی عصرالغیبه، و رسالة فی مشترکات الرجال اشاره کرد. سرانجام در روز پنجشنبه دوم ربیع الاول 1260ق، در مسجد سید اصفهان که به دست خودش بنا شده بود، به خاک سپرده شد.
نسخه سوال و جواب کتابی است مشتمل بر مسائل متعدد فقهی از طهارت تا ودیعه، با عناوین « سؤال - جواب». مباحث کتاب پاسخهای حجهالاسلام شفتی است به مسائل فقه که از ایشان پرسیده شده. اگر چه بیشتر پاسخها، فتوایی توضیحی و به فارسی است اما در مواردی پاسخهای استدلالی، مفصل و به زبان عربی نیز آمدهاست.
مندرجات: کتاب شامل 20 کتاب مقدمه فی الاصول، الطهارة، احکام الخبایز، الصلوة، الزکوة و الخمس، الصوم، الحج، الکفارات، الجهاد، الامر بالمعروف، عن المنکر، التجارة، الرهن، احکام عمومی علیه، الدین، الضمان، الصلح، الشرکه، القسمه، المضاربه، المزاء و المساقات و الودیعه است.