انتشار نسخه جدید صفحهخوان قدیمی با امکاناتی متناسب روزهای همهگیری کووید:
از انتشار نسخه جدید صفحهخوان قدیمی و محبوب جاوز (JAWS) کوتاه زمانی گذشته است. مرور امکانات تازه این صفحهخوان را گذاشته بودیم برای وقتی که شرایط استفاده نابینایان ایرانی هم از این صفحهخوان فراهم شود و حالا که این امکان به وجود آمده و امکان استفاده دائمی از جاوز مهیا شده، بد نیست ببینیم کمپانی فریدم ساینتیفیک در نسخه ۲۰۲۲ چه چیزهایی برایمان رو کرده است.
خبر میرسد که نسخه جدید جاوز از نظر پشتیبانی از محصولات آفیس در وضعیت بهتری نسبت به پیشینیانش قرار دارد. البته این روزها فریدم ساینتیفیک بیشتر تمرکزش را بر روی پشتیبانی از آفیس ۳۶۵ گذاشته و نسخهای که اغلب در ایران استفاده میشود دیگر زیاد مورد توجه این شرکت نیست. یک امکان تازه در نوع برخورد جاوز با زبانهای گوناگون در نمایشگرهای بریل هم از جمله دیگر تغییراتی است که در این نسخه در معرض استفاده عموم قرار گرفته است. تغییر به وجود آمده از این قرار است که چنانچه کاربران از چند زبان هنگام خواندن و نوشتن استفاده کنند، به محض تغییر زبان سیستم با استفاده از کلیدهای میانبر Alt + Shift, نمایشگر بریل هم زبان ورودی را به زبان جدید تبدیل میکند. به این ترتیب کاربر میتواند بدون نیاز به تغییر زبان نمایشگر بریل، با استفاده از شش کلید مدل پرکینز، به زبان دوم متن بنویسد.
در این نسخه از جاوز شاید بتوان اصلیترین حوزه تغییرات را در نحوه کنترل خروجی صوتی این صفحهخوان مشاهده کرد. در نسخه جدید، امکانی در اختیار کاربران قرار گرفته که بتوانند با فشار چند میانبر، خروجی صوتی جاوز را تغییر دهند. به طور مثال اگر شما از رایانهای استفاده میکنید که به دو کارت صدا مجهز شده، به سادگی و ظرف چند ثانیه میتوانید برای رایانه تعریف کنید که صدای صفحهخوان را از یک کارت صدا و بقیه صداها را از کارت دیگر پخش کند. به این ترتیب مثلاً موقع گوش کردن به موسیقی دیگر صدای صفحهخوان آزارتان نخواهد داد. یک امکان تازه هم در جاوز ایجاد شده که شاید بتوانیم آن را محصول دوران همهگیری کرونا به حساب آوریم. از آنجا که تعداد جلسات برخط در دوران کرونا زیاد شده و حالا دیگر کمتر کسی را میشود پیدا کرد که هر چند روز یک بار در یک جلسه آنلاین حاضر نباشد، طراحان جاوز هم به فکر افزودن یک تسهیل تازه برای خیل جلسهروها افتادهاند. در نسخه جدید جاوز شما میتوانید کاری کنید که صدای صفحهخوان با صدای کسانی که در جلسه مشغول صحبت هستند تداخل نکند. تمهیدی که طراحان جاوز به این منظور اندیشیدهاند این است که قابلیتی در جاوز گنجاندهاند که به کمک آن، کاربر میتواند تفکیکی میان صدای جاوز و جلسات ایجاد کند؛ به این ترتیب که مثلاً جاوز را به گوشی سمت چپ هدفون و صدای جلسه را به گوشی راست منتقل کند تا به این ترتیب هر دو صدا را همزمان اما تفکیک شده بشنود. شما میتوانید نسخه جدید جاوز را از وبسایت فریدم ساینتیفیک به نشانی FreedomScientific.com بارگیری کنید و درباره دائمی کردنش هم به کانالها و روشهایی که حتماً خودتان بهتر از نگارنده با آنها آشنا هستید متوسل شوید.
منبع : ایران سپید