عمر استفاده ایرانیان از اینترنت به دو دهه می رسد. فضایی که تعریف تازه ای از جهان ارائه کرد و فرصت های زیادی را هم در اختیار آنهایی گذاشت که سر سوزن خلاقیتی داشتند تا خلاقیت هایشان را بدون موانع سنتی به معرض دید و قضاوت دیگران بگذارند. حالا هم البته شبکه های اجتماعی همچنان روند ابراز خلاقیت ها را آسان تر می کنند و بسیاری از صاحبان ذوق و استعداد از بستر پیام رسانها و شبکه های اجتماعی و اپلیکیشن ها بهره می گیرند تا برای خودشان پایگاه و جایگاهی دست و پا کنند. حوزه کارآفرینی از جمله عرصه هایی است که توانسته از اینترنت و امکانات مرتبط با آن سود ببرد. چه بسیارند وبسایت ها و اپلیکیشن هایی که با هدف کارآفرینی طراحی و منتشر شده اند و گره از مشکلات جویندگان شغل گشوده اند. «پویش کارآفرینی نابینایان و معلولان ایران» که به اختصار آن را «پکنوما» می خوانند، از جمله پویش هایی است که در همین راستا به راه افتاده است.
پکنوما را شاید بتوان به نوعی یک استارت آپ در حوزه کارآفرینی برای معلولان حساب کرد. علیرضا محمد بیگی نیا، از نابینایان شناخته شده ای است که چند ماهی است این پروژه را راه اندازی کرده است. بیگی نیا در باره فعالیت ها و خدمات پکنوما می گوید: «این پروژه قرار است در درجه نخست بستری باشد برای معرفی توانمندی های نابینایان و سایر گروههای معلولین به دیگر افراد جامعه. پکنوما از بخش های مختلفی تشکیل شده که هر کدام از بخش ها به یکی از نیازهای معلولین در حوزه کسب و کار پاسخ می دهد. به عنوان مثال، افراد نابینا و معلولی که توانایی خاصی دارند یا محصولی تولید می کنند می توانند آگهی و توضیحات کالا یا خدماتشان را در پکنوما ثبت کنند و خریداران اعم از معلول و غیر معلول هم میتوانند در همین بستر آن محصول را خریداری کنند.» بیگی از «همیاری» به عنوان یکی دیگر از بخش های پروژه یاد می کند و می گوید: «در این بخش کسب و کارهایی که تمایل داشته باشند خدمات یا محصولاتی را در اختیار جامعه معلولان قرار دهند، می توانند آن را در این بخش به ثبت برسانند. البته شرطی هم برای این منظور در نظر گرفته شده و آن این است که ارائه دهنده حتماً باید محصول را در قالب یک پیشنهاد ویژه به معلولان عرضه کند. این پیشنهاد ویژه می تواند شامل تخفیف در قیمت یا ارائه خدمات خاص باشد.»
در پکنوما محصولات مختلفی نظیر صنایع دستی، شیرینی جات، محصولات فرهنگی، کتاب و... عرضه می شود. تجهیزات ویژه معلولان، از دیگر بخش هایی است که در این پروژه تعبیه شده است. بیگی نیا در خصوص این بخش می گوید: «سعی خواهیم کرد با رایزنی با تولید کنندگان و وارد کنندگان کالاهای ویژه معلولین، به زودی تمام محصولات کمک زیستی را که مورد نیاز گروههای مختلف معلولین است در بخش تجهیزات عرضه کنیم.»
برای پکنوما هم سایت طراحی شده و هم اپلیکیشن. نرم افزار اندروید این پروژه از طریق کافه بازار قابل دانلود و نصب است. پکنوما کانال تلگرامی هم دارد و کاربران می توانند از آن طریق با این پروژه کارآفرینی بیشتر آشنا شوند. بیگی نیا در باره هدفش از راه اندازی این کسب و کار اینترنتی می گوید: «یافتن یک شغل پایدار، یکی از اصلی ترین دغدغه های معلولان به حساب می آید. در شرایطی که دولت روز به روز در حال کوچک شدن است و فرصت های استخدامی هر روز کمتر می شوند، نمی توان به قوانینی همچون سهمیه سه درصد یا فرصت هایی نظیر آزمونهای استخدامی دل بست. یکی از علت های عدم گرایش کارفرمایان به استفاده از نیروی کار معلول، آشنا نبودنشان با توانمندی های این قشر است. پکنوما این فرصت را فراهم می کند که معلولان و نابینایان توانمندی هایشان را در معرض داوری عموم قرار دهند و به این ترتیب، فرصت هایی برای اشتغال پایدار برایشان فراهم شود.» بیگی نیا در پایان از صاحبنظران نابینا دعوت کرد با پیشنهادهای خود به پیشرفت این پروژه کمک کنند.
منبع : ایران سپید