معيارهاي روابط اجتماعي موفق از منظر قرآن
۱۳۹۸-۰۴-۲۴

معیارهای روابط اجتماعی موفق از منظر قرآن

پدیدآورنده: سیده عطیه خاتمی ساروی

تهیه و تنظیم: معاونت پژوهش، اداره کل پژوهش های عمومی

مشخصات نشر: قم: حوزه علمیه قم، مرکز مدیریت حوزه های علمیه خواهران، مرکز نشر هاجر، 1396

مشخصات ظاهری: 224 ص

شماره دیویی: م 115 خ 65 /297

معرفی کتاب:

     قرآن آبشاری نورانی از بلندای آسمان بر زمین است. قرآن، نسیم کوی جانان و شمیم عطر رحمان است. قرآن روشنگر راه سعادت و خورشیدی همواره فروزان است.

     امیرمومنان علی(ع) در بخشی از خطبه 18 نهج البلاغه در پنج جمله ی کوتاه و پرمعنا، حقایق ارزنده ای را درباره ی قرآن بیان کرده و می فرماید: « وَ اِنٌ القُرآنَ ظاهِرُهُ اَنیقُ ;قرآن ظاهرش بسیار زیباست» و این از فصاحت و بلاغت قرآن حکایت دارد. الفاظ قرآن کریم بسیار موزون، تعبیراتش بسیار حساب شده، آهنگین و بی ملال است. دریایی است بی کران و هر وارد شونده ای بر آن، از مقصد دور نمی ماند.

     ایشان در توصیف دوم می فرماید: « وَ باطِنُهُ عَمیقُ ;و باطنش عمیق و ناپیداست. »

     در واقع پرداختن به زیبایی های ظاهر، انسان را از عمق معنا دور می سازد، همان گونه که پرداختن به معنای عمیق و به تعبیر دیگر ادای حق معنا، آدمی را در انتخاب الفاظ زیبا در تنگنا قرار می دهد. نهایت قدرت لازم است که میان آن دو جمع و حق معنا را در قالب زیباترین الفاظ ارائه کند.

     البته این حقیقت در قرآن مجید به روشنی هویداست. الفاظش فوق العاده زیبا، آراسته و روح پرور، جذاب و دلپذیر و باطنش عمیق و پرمحتواست.

     ژرفای قرآن آن گونه است که هرچه در آن غور کنند، به منتها و گوهرهای ناب آن دست نمی یابند ;زیرا کلام وحی، صادر از ذات بی انتهاست.

     حضرت علی(ع)در توصیف سوم و چهارم می فرماید: «لاتَفنی عَجائِبُهُ، وَ لا تَنقَضی غَرائِبُهُ ;نکته های شگفت آور قرآن هرگز فانی نمی شود و اسرار نهفته آن هرگز پایان نمی پذیرد. » معنای جمله ی اول(لاتَفنی عَجائِبُهُ) اشاره به جاودانگی و ابدی بودن شگفتی ها و زیبایی های قرآن دارد که هیچ گاه گرد و غبار کهنگی بر آن نمی نشیند.

     جمله ی دوم هم به اسرار نهفته در قرآن اشاره می کند که با گذشت زمان، هرروز اسرار تازه ای از آن آشکار می شود. کشفی بعد کشف، بطنی بعد بطن و لایه ای فوق لایه....

     ایشان در پنجمین و آخرین توصیف می فرماید: « لا تُکشَفُ الظُّلُماتُ اِلاّ بِهِ; تاریکی ها جز در پرتو نور قرآن برطرف نخواهد شد.» نه تنها ظلمت جهل، تاریکی، کفر، بی ایمانی و بی تقوایی، بلکه تاریکی ها در صحنه های زندگی اجتماعی، سیاسی و اقتصادی نیز بدون تعلیمات قرآن از میان نخواهد رفت.

 

     دنیای امروز از نظر صنایع و فن آوری های نوین پیشرفت های فوق العاده ای داشته است. با وجود این، انواع ظلمت ها بر جوامع بشری سایه افکنده و جنگ ها و خونریزی ها، ظلم و بی عدالتی ها، فقر و بدبختی ها و از همه مهم­ تر نا آرامی های درونی، بیشتر انسان ها و نقاط دنیا را فرا گرفته است. بی شک، وقوع این پیشامدها نتیجه ی مستقیم ضعف ایمان، تقوا، فقر اخلاقی و معنوی است که بهترین راه درمان آن پناه بردن به قرآن مجید است:

     (وَ نُنَزِلُ مِنَ القُرآنِ مَا هُوَ شِفَاء وَ رَحمَه لِلمُومِنینَ)

     در بازنمایی این مسیر نورانی، قرآن پژوهان خواهر حوزه های علمیه، دست امید به دامن قرآن زده اند تا راه گمراهی و تیرگی را با چراغ هدایت قرآن فروزان سازند. آنان کوشیده اند تا نمی از یَم بیکران آموزه های وحیانی را فرا راه قرآن جویان قرار دهند.

     تلاش آنان بر این بوده که موضوع های کاربردی و نوپدید را در عرصه ی قرآنی، واکاوی و بازخوانی کنند و حاصل پژوهانه ی خود را به منظور عطف توجه به قرآن برای درمان دردها، تقدیم ره پویان قرآن نمایند.

مؤلف/نویسنده/عکاس:
منبع:
معرفی کتاب
افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید