علل و عوامل اعتياد به مواد مخدر و راههاي مبارزه با آن/ تدوين علي موحدي راد؛ استاد راهنما: علي سجادي زاده.- کارشناسي ارشد (سطح سوم علوم حوزوي)(کميته ارزشيابي تحصيلات حوزوي خراسان) ؛ ۱۳۸۳.
توصیفگر:
اعتیاد- علل
شماره دیویی: ع828م362/293
چکیده:
از برافروختن اولین آتش به دست انسان های اولیه تا شکافت هسته اتم توسط دانشمندان قرن بیستم، شناخت پدیده ها وکشفیات گوناگون علما همواره در دو جهت کاملاً مخالف در اختیار بشر قرار گرفته است. این کشفیات و اختراعات از یک سو درخدمت متعالی،بهبود و پیشرفت زندگی انسان ها، و از طرف دیگر درجهت تخریب و نابودی نسل ها، فرهنگ ها و نفوس جوامع بشری به کارگرفته شده است. شناخت و کاربرد مواد مخدر نیز از این قانون کلی مستثنی نیست موادمخدر که در دوران مختلف تاریخ به عنوان داروی شفابخش جان بسیاری از انسانها را به بازی گرفته است، امروزه به عنوان بلیه ای همگانی دراجتماعات انسان مدرن شناخته می شود. امتیازات این تحقیق بر تحقیقات مشابه در آن است که سعی بر آن بوده که نگرش همه جانبه و فراگیر به معضل اعتیادو مواد مخدر داشته باشد و در جای جای آن توصیه های بیرگان و صاحب نظران مسایل تربیتی استفاده شده است. در مجموع بیشتر صبغه دینی و تربیتی دارد.
هدف کلی از این تحقیق این است که توجه محققان و پژوهشگران نسبت به پدیده اعتیاد سوء مصرف مواد مخدر بیشتر گردد و ابعاد مختلف اعتیاد و مواد مخدر از نظر بهداشتی، اجتماعی، سیاسی و فقهی و... کاملاً برای همگان روشن شود. این پایان نامه دارای یک پیشگفتار و یک مقدمه و پنج بخش و هفده فصل می باشد که بخش اول دارای دوفصل می باشد، فصل اول اختصاص به تقسیم بندی مواد مخدر دارد و در فصل دوم آن اشاره به انواعی از مواد مخدر و آثار آن اشاره شدهاست. بخش دوم بررسی مواد مخدر از دیدگاه اسلام می باشد. در فصل اول آن اشاره به آیاتی است از قرآن که حکم مواد مخدر و اعتیاد را می توان از آن استنباط کرد و در فصل دوم به پاره ای از روایات خاص و عام اهل تشیع و تسنن پیرامون مواد مخدر اشاره شده است. و در فصل سوم دیدگاه علما اسلام اعم از شیعه، سنیو متقدم و متأخر، معاصر مورد بررسی قرار گرفته است و در فصل چهارم دیدگاه عقل و نظرات عقلی درباره موادمخدر بیان شده است. بخش سوم اختصاص به عوارض مواد مخدر و اعتیاد دارد و دارای پنج فصل است فصل اول آن اختصاص به عوارض دینی، معنوی دارد و فصل دوم آن اختصاص به عوارض جسمی، روانی و در فصل سوم اشاره به عوارض خانوادگی و اجتماعی شده و درفصل چهارم آن عوارض فرهنگی و سیاسی مورد بررسی قرار گرفته و در فصل پنجم اشاره به برخی از عوارض مالی و اقتصادی شده است. بخش چهارم این پژوهش که توجه ویژه ای نسبت به آن صورت گرفته است سعی شده به عمده ترین علل و عوامل اعتیاد به مواد مخدر اشاره شود که دارای چهارفصل می باشد در فصل اول که به عوامل فردی(جسمی، روانی) اختصاص دارد اشاره شده، فصل دوم اختصاص به عوامل اجتماعی و خانوادگی دارد و فصل سوم اختصاصبه عوامل اقتصادی دارد. در فصل چهارم اشاره به عوامل سیاسی و نقشه شوم استکبار و استثمار در گسترش اعتیاد و مواد مخدر شده است. بخش پنجم این تحقیق اختصاص دارد به مقوله ی مهم راههای مبارزه با اعتیاد و مواد مخدر و این بخش دارای دو فصل می باشد که ابتدا به تاریخچه مبارزه با مواد مخدر بحث شده که فصل اول به رویکرد مبارزه با تقاضا اختصاص یافته که شامل سه مرحله می باشد مرحله اول پیشگیری اولیه نامیده شده و مرحله دوم پیشگیری ثانویه (دوره اولین تجربه فرد معتاد به مواد مخدر) است و مرحله ثالث (دوران اعتیاد) است اشاره شده و فصل دوم این بخش اختصاص به رویکرد مبارزه با عرضه مواد مخدر دارد و در آن به اهداف استراتژیک برنامه های مقابله با عرضه و اقدامات کاهش تقاضای مواد در کشور و بررسی وضعیت قوانین مبازره بامواد مخدر و اعتیاد اشاره شده است.