امنيت اقتصادي ( مجموعه از چشمانداز امام علي عليهالسلام، ۳۱)
پدید آورنده: ناصر جهانيان، به سفارش کانون انديشه جوان
مشخصات نشر: تهران: موسسه فرهنگي دانش و انديشه معاصر، ۱۳۸۱
مشخصات ظاهری: ۵۶ ص
شماره دیویی:ن/ش ج 9515 /297
معرفی کتاب:
مقوله امنیت، به ویژه امنیت اقتصادی از مباحث بسیار مهم و حساس جوامع بشری است. ملتی که بهره اندکی از این نعمت داشته باشد ارزش این مقوله را بهتر درمییابد. کشورهای در حال توسعه عموما برای دستیابی به رشد اقتصادی پایدار از امنیت اقتصادی اندک خود شِکوه دارند و به دنبال فراهم کردن فضای سالمی برای فعالیت اقتصادی سالم و ایجاد اشتغال برای نیروی کار و سرمایه گذاری مطمئن هستند. امنیت اقتصادی به معنای ایجاد فضایی است که در آن سرمایه گذار، صنعتگر، کشاورز، مبتکر علمی، جوینده کار و همه قشرها، در برابر انواع فشارهایی که خارج از کنترل آن ها است، حفاظت شوند و از صحت و سلامت ارتباطات بین المللی، دولتی، اداری، دفاعی، حقوقی و سیاسی کشور احساس اطمینان، امنیت و آرامش کنند.
امنیت اقتصادی به عنوان مهمترین شاخص توسعه یافتگی دو جنبه دارد:
- امنیت سرمایه گذاری، که در سطح بنگاه های اقتصادی حقیقی و حقوقی مطرح است.
- امنیت اشتغال و درآمد، که عموم مردم را فرا میگیرد.
از دیدگاه عدالت خواهانه اسلام، برخلاف مکاتب سرمایه داری، امنیت سرمایه گذاری و امنیت اشتغال و درآمد دو مقوله منفک از هم نیستند که ابتدا سرمایه گذاری پیاده شود و سپس وقتی ناعادلانه بودن توزیع و عدم تامین رفاه عمومی فریاد طبقات محروم را به آسمان رساند، بحث امنیت اشتغال و درآمد مطرح شود. از چشم انداز امام علی(ع)، نیز الگوی رشد اقتصادی عادلانه و اشتغال آفرین هدف اصلی نظام اقتصادی اسلام است. دستیابی به این هدف پیش از هر چیز در گرو تحقق امنیت سرمایه گذاری و امنیت اشتغال و درآمد است. امنیت سرمایه گذاری خود وقتی تحقق مییابد که در جامعه «فرهنگ سرمایه گذاری» و «احترام به قراردادها»، افزایش یافته و میزان «ریسک ملی» کاهش یابد. پدیده هایی مانند جنگ، ناآرامی های اجتماعی، فساد مالی و اداری، جرم و جنایت، عدم تعادل در بازارهای مالی، کالا، کار و ... میزان «ریسک ملی» را افزایش میدهد.
تحقق امنیت اشتغال و درآمد از طریق زیر به دست میآید:
برابری حقوق و رفع تبعیض; گسترش اشتغال مولد; اصلاح قوانین و مقررات اقتصادی; بسط فرصت های تحصیلی و آموزشی یکسان برای عموم مردم; انطباق نظام آموزشی با نیازمندی های بازارکار; برقراری تناسب بین افزایش قیمت ها و افزایش درآمد کارگران و کارمندان و صاحبان درآمد ثابت; نظام جامع تامین اجتماعی; حمایت از آسیب دیدگان حوادث غیرارادی; طبیعی، بلایا و ... .
هدف اصلی این نوشتار، تبیین بعضی جنبه های امنیت اقتصادی با بهرهگیری از مجموعه رفتارهای اقتصادی، سیاسی و اجتماعی امیرمومنان علی(ع) است تا در پرتو آن چشم انداز مکتب اقتصادی اسلام و تفاوت آن با مکاتب دیگر در این زمینه روشن گردد. طبیعی است که پرداختن به این هدف ابتدا منوط به بررسی ابعاد گوناگون امنیت اقتصادی و سپس بررسی وضعیت این موضوع در زمان حکومت حضرت و ارائه تصویری از اوضاع امنیت اقتصادی آن عصر میباشد. (برداشت از مقدمه کتاب ص. 9 و 10 و 11)