«نقش عالمان حوزه علمیه در دین» عنوان موضوعی است که در قالب کرسی ترویجی در بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی تبیین و بررسی شد.
به گزارش آستان نیوز، حسن ولی داد پژوهشگر گروه فقه و اصول بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی، در ابتدای این نشست که امروز با حضور ابوالفضل حسنآبادی رییس اداره اسناد سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی و جمعی از پژوهشگران گروه فقه و اصول بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی برگزار شد، به ارائه مقالهای با موضوع «نقش عالمان حوزه علمیه در دین فرهنگ و سیاست» پرداخت.
وی عنوان کرد: مطالعات تاریخی حوزه علمیه خراسان ما را به این نتیجه رهنمون میسازد که این حوزه، علاوه بر پرورش مراجع، مجتهدین، فلاسفه و دانشمندان طراز اولی همچون رستمداری، شیخ بهایی، قاضی نورالله شوشتری، آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب، حضرت آیتالله سیستانی و... همزمان نقش مؤثری در صیانت از پیشینه فرهنگی، علمی و سیاسی ایران بر عهده داشته است.
این پژوهشگر ادامه داد: تاریخ وقایع مکتوب حوزه علمیه خراسان به یمن همجواری بارگاه امام شیعیان علیبن موسیالرضا(ع)، به عنوان یکی از کهنترین حوزههای علوم دینی در جهان اسلام، نقش تعیینکنندهای در ابلاع و انتشار احکام شیعی داشته است.
وی افزود: حوزه علمیه خراسان، آوردگاه حماسههای فراوانی است که مشاهیر آن در عرصههای علم، دین، فرهنگ، سیاست و در یک کلمه تمدن اسلامی، خوش درخشیدهاند. از همین رو در این مقاله، به آن بخش از خدمات علمی، ارشادات دینی و مبارزات سیاسی مراجع عظام و همچنین علمای حوزه علمیه مشهد پرداخته شده که تأثیرگذار بوده و نشاندهنده خدمات فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و نظرات شرعی و معرف عناصر خدوم و آگاهیبخش به مردم و دولتمردان است.
ولیداد خاطرنشان کرد: تبیین مسئله «نقش علمای حوزۀ علمیه خراسان در تمدن، فرهنگ و سیاست» با تلفیق اسناد و نسخ خطی» به بیان تأثیرگذاری عالمان دینی در انسجام بخشیدن مردم خراسان برای حفظ آرمانهای دینی و استقلال ملی میهنی پرداخته است.
وی به جنبه نوآوري و جديد بودن موضوع این مقاله اشاره کرد و گفت: نگارش موجود، كوششی است که برای اولین بار با روشی متفاوت به احیاء نام سرشناسان فقاهت و کرامت حوزه علمیه خراسان از زمان تأسیس تا زمان حاضر پرداخته است.
این پژوهشگر گروه فقه و اصول بنیاد ادامه داد: در این مقاله همچنین با رویکرد اسنادی، تحلیل و اندیشهورزی به تعاملات علمی، فرهنگی، اجتماعی و همچنین در مواردی، به مبارزات سیاسی علما پرداخته شده و این وجه تمایزی در مقایسه با سایر آثار است، اگر چه در این نوشتار، تک نگاریها و منابع دیگری که به صورت پراکنده به بیان ترجمه و شرح حال چهرههای علمی پرداختهاند، از نظر دور نمانده است.
گفتنی است؛ در پایان این نشست غلامرضا جلالی پژوهشگر بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی و ابوالفضل حسنآبادی رییس اداره اسناد سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی از نقادان این کرسی ترویجی بودند.