اوقاف امير المومنين عليه السلام/ تدوين نوروز علي حاجي آبادي.- الاستاد المشرف: الهي الخراساني.- دکتري (حوزه علميه خراسان) ؛ ۱۳۸۱.
کلیدواژه ها:
- وقف
- علی (ع)- امام اول
چکیده:
درآن بیان شده است که ریشه وقف در فطرت انسان است، و اختصاص به ملت خاصی ندارد، بلکه در میان تمام ملل جهان وقف یا مشابه آن موجود بوده است، و نمونه هایی ازوجود وقف یا مشابه آن درمیان اقوام و ملل گذشته مثل اقوام آریایی ومصر باستان و روم باستان و اعراب جاهلی و زردشتیان بیان شده، و نتیجه گیری شده که وقف مختص ادیان و اسلام نیست بلکه انسان بما هو انسان ترحم وعاطفه در ذات اوست و امتیاز وقف در اسلام نگرش معنوی آن است.
بخش اول: وقف در قرآن، در این بخش آیاتی از قرآن که باطلاق یا بعموم و شمول وقف را تایید می کند. با بیان تفسیر آن از عامه و خاصه آمده است، و ثابت شده است که وقف از مصادیق بارز انفاق و قرض و باقیات الصالحات و خیر است.
بخش دوم: وقف در سنت، در این بخش تعریف سنت آمده است و بیان شده که عمل معصوم هم مصادیق سنت است، و آن چه را که پیامبر و ائمه علیه السلام از اموال خود وقف کرده اند از مصادیق سنت است و در این بخش موقوفات پیامبر و تعداد آن و مکان هریک بیان شده است، و ثابت شده است که اول کسی که در اسلام وقف کرد شخص پیامبر بود.
بخش سوم: اوقاف امیرالمومنین علیه السلام، این بخش مقصود اصلی رساله است که درآن بیان شده است که امیرالمومنین علیه السلام در حیات سراسر افتخار خود علاوه بر امامت و هدایت جامعه اسلامی زمینهائی را احیا کرد و چشمه های فراوانی را به دست خود جاری ساخت و همه آن را وقف برفقراء و مستمندان نمود، و در این بخش تعداد این موقوفات و حدود و مکان هریک مشخص شده است.
بخش چهارم: تعریف وقف، دراین بخش، تعریف وقف در لغت و فقه آمده است، و اختلاف فقها، در تعریف وقف بیان شده وصیغ صریح در وقف و دلیل آن آمده است.
بخش پنجم: درشرائط است، دراین بخش شرائط عقد وقف آمده است که تنجیز، دوام، قبض، وقصد قربت، خروج مال وقف ازملک واقف است، وشرائط واقف که بلوغ، وعقل و اختیار، وجواز تصرف درمال وقف، و اختیار، و مالک بودن واقف است، و شرائط موقوف که باید عین باشد پس وقف قرض صحیح نیست، و از اموالی باشد که عین آن باقی بماند و ازمنافع آن استفاده شود، وقبض آن ممکن باشد، وشرائط موقوف علیه که باید موجود باشد و معین باشد وامکان تملک داشته باشد. (این پایان نامه به زبان عربی است)