عنوان کتاب: ترجمه اربعين شيخ بهايي
پدید آور: بهاء الدین محمد عاملی (شیخ بهایی)
مترجم: سید محمد رضا غیاثی کرمانی
مشخصات نشر: قم: بوستان کتاب،
معرفی کتاب:
این کتاب، یکی از بهترین نگاشته ها با عنوان چهل حدیث است که زیبایی و فخامت خود را وام دار جامعیت شیخ بهایی و سلیقه خاصّ وی در مباحث حدیثی و فقه الحدیثی است.
ایشان، کتاب خود را با روایت حفظ چهل حدیث، آغاز کرده و تمام جوانب فقه الحدیثی آن را تبیین کرده است. آن گاه، به ترتیب ابواب فقهی روایاتی را در باره وضو، نماز، زکات، روزه، حج، جهاد نفس و امر به معروف، مطرح کرده و مسائل و مباحث مهم هر عنوان را تحلیل می کند. پس از آن، روایات اخلاقی ـ اجتماعی مورد نیاز مسلمانان را مطرح و به شایستگی تبیین می کند. برخی از روایات، همانند «وصیت امیر المونین» یا «مناهی رسول اللّه (ص)» ، در بردارنده ریز موضوعات فراوانی هستند.
مباحث اختلاف احادیث طلب علم را نیز در اواخر کتاب، مطرح کرده است. روایات آخر کتاب به توبه، مرگ و جایگاه روح پس از مرگ، اختصاص یافته است.
شیوه نویسنده معمولاً این گونه است: ابتدا به مفردات و ترکیبات روایت پرداخته و پس از تبیین روایت، اشکال ها و شبهه های احتمالی را بررسی می کند.
شيخ بهايي، در کتاب گرانمايه أربعين، در کنار گزينش ويژه اخبار و احاديث معصومين که براي سطح عموم مردم قابل استفاده باشد، شرحي روان و کامل، و گاهي تخصّصي از روايات، در اختيار مخاطبين قرار داده است.
چهل حديث نگاري يا همان أربعين نويسي در بين علما، مخصوصاً محدّثين آنها، از دير باز امري رايج و شايع و به سبب حديث مشهوري که شيخ بهايي نيز آن را در ابتداي همين کتاب نقل کرده است، مورد اهتمام بزرگان بوده است. فقيه بزرگوار، شيخ بهاءالدين عاملي هم، از اين موضوع مستثنا نبوده، و به همين دليل، به نگارش اين مکتوب پرداخته است. او، در گزينش احاديث مورد نياز عموم مردم، چه فقهي و چه اعتقادي، دقت زيادي به خرج داده، و سعي کرده است با بيان مطالب ضروري و مفيد در شرح آنها، راهگشاي فهم کلام نوراني معصومين، براي عامه مردم باشد.
شيخ بهاء، درباره انگيزه خود از گردآوري اين مجموعه حديثي، ميگويد: "اين مجموعه، چهل حديث از احاديث شريفي است که از طريق اهل بيت نبوت و ولايت، و سرچشمه کرم و فتوت و هدايت، صادر گشته است، و من آنها را از منابع مختلف و مواضع دور دست و کتابهاي گوناگون، گردآوري و فراهم نمودم، تا تبصره و راهنماي."
این مجموعه را می توان دوره خلاصه و تعمیق معارف دینی برشمرد. این کتاب به زبان عربی نوشته شده و تصحیح جدید آن نزدیک به ششصد صفحه است.
قفسه باز بانوان