نکاتی برای روزه داری سالم در ماه رمضان
۱۳۹۹-۰۲-۱۱

نکاتی برای روزه داری سالم در ماه رمضان
برای اینکه در حین روزه داری سلامتی مان را حفظ کنیم و به بهبود بیماری ها و مقاومت بدنمان به وسیله روزه کمک کنیم باید از این اصول پیروی کنیم. توجه کردن به سلامت جسم در ماه مبارک رمضان همواره به اندازه سلامت روح از اهمیت بالایی برخوردار است.


ورزش کردن یکی از مواردی است که در ماه رمضان برای سلامتی جسم و روح سفارش شده است. ورزش نه تنها با روزه منافاتی ندارد، بلکه اگر به صورت صحیح و اصولی انجام شود، باعث آرامش و کاهش استرس ورزشکاران می‌شود و استقامت فکری و صبر آنان را تقویت می‌کند.

 

- فواید ورزش کردن در ماه رمضان
ورزش در ماه رمضان از تجمع چربی در بدن جلوگیری کرده و عمل سوخت و ساز را تسهیل می‌کند، به طوریکه ورزشکارانی که در ماه رمضان روزه می‌گیرند، کمتر دچار مشکلات گوارش و قند خون می‌شوند. ورزشکاران می‌توانند با یک برنامه غذایی غنی در ماه رمضان ، انرژی مورد نیاز را برای انجام فعالیت‌های ورزشی و حفظ ساختار بدنی بدست آورند.

 

ورزشکاران می‌توانند برنامه ورزشی صبح خود را به عصر و بعد از افطار منتقل کنند و به این ترتیب احتمال وقوع مشکلات در ماه رمضان را به حداقل برسانند. تداوم ورزش راهی مناسب برای سلامت و لذت بردن بیشتر از ماه رمضان است. اگر فرد اصول تغذیه‌ای صحیح را در ماه رمضان رعایت کند، می‌تواند در کناره روزه‌داری به ورزشی منظم نیز بپردازد. با اینکه شاید در ماه رمضان فرصت زیادی برای ورزش و انجام تمرینات بدنی نباشد، ولی 20 دقیقه فعالیت هم کمک زیادی به حفظ سلامت و وزن مناسب می‌کند و اینگونه پس از ماه رمضان برگشتن به برنامه ورزشی عادی، ساده‌تر خواهد بود.

 

- بعد از افطار ورزش کنید
با توجه به اینکه ماه رمضان امسال در فصل تابستان است، به علت گرمای هوا شخص ممکن است دچار کمبود آب شود، لذا توصیه می‌کنیم ترجیحا ورزش را به وعده بعد از افطار منتقل کنید و تقریبا دو ساعت بعد از افطار زمان مناسبی برای ورزش کردن است. کسانی که ورزش‌های سنگین و حرفه‌ای انجام می‌دهند، حتما باید تمرینات ورزشی را به بعد از افطار انتقال دهند، اما در صورتی که در حد یک نرمش ساده باشد، مشکلی نیست و می‌توانند بعد از اینکه صبح از خواب بیدار شدند، ورزش را انجام دهند.

 

- در وعده سحر چه بخوریم تا دچار تشنگی نشویم
در ماه رمضان ، جهت تامین آب لازم بدن از حدود یک ساعت بعد از افطار تا نیم ساعت قبل از سحر به روزه‌داران توصیه می‌شود، دست‌کم شش لیوان آب بنوشند و توجه داشته باشند که از خوردن چای پررنگ، قهوه، کاکائو و موادی که باعث دفع بیشتر آب بدن می‌شود، پرهیز کنند.
بنابراین توصیه می‌شود، در سحری از موادغذایی پر فیبر نظیر سبزیجات و به ویژه میوه‌ها استفاده کنند، زیرا میوه‌ها سرشار از منبع فیبر هستند و ثانیا قند موجود در میوه‌ها در حالت خاص و بدون فیبر هم دیرتر از قندهای ساده جذب می‌گردد.در ماه رمضان از مصرف مواد غذایی سرخ شده، پرچرب و شیرین پرهیز گردد و از غلات و حبوبات به میزان دلخواه در غذای سحری استفاده گردد.

 

- برای رفع تشنگی در ماه رمضان ،میوه و سبزیجات مصرف کنید
در وعده سحر تا جایی که بتوانیم باید از مایعات استفاده کنیم و میوه‌هایی که حاوی آب فراوان هستند، نظیر هندوانه را مصرف کنیم و از همه بهتر سبزیجات به دلیل فیبر بالایی که دارند آب را به خود می‌گیرند و‌ آب را در الیاف خود نگه می‌دارند و باعث می‌شود شخص به مراتب کمتر احساس تشنگی کند. لذا توصیه می‌کنیم افراد در وعده سحری میزان کافی سبزی خوردن و سالاد را در برنامه غذایی خود داشته باشند.

 

در ماه رمضان باید بتوانیم آب و مواد غذایی را که در سحر مصرف کرده‌ایم به صورت یکنواخت و دائم در طول روز به قسمت‌های مختلف بدنمان برسانیم و این کار را می‌توانیم با مصرف موادغذایی پرفیبر انجام دهیم.

  

- زمان افطار، روزه را با یک نوشیدنی ولرم باز کنید
برای اینکه پس از چند ساعت گرسنگی و تشنگی معده آمادگی پذیرش غذا را داشته باشد،در ماه رمضان  به روزه‌داران توصیه می‌شود برای افطار نخست از یک نوشیدنی ولرم استفاده کنند، چرا که نوشیدنی‌های سرد معده را منقبض می‌کند و فرد دچار مشکلات فراوانی می‌شود.

 

- در ماه رمضان نوشابه ،ادویه‌جات و مواد ترش کمتر بخورید
روزه‌داران در وعده افطار همانند صبحانه از چای و شیر استفاده کنند و یک ساعت و نیم پس از افطار، شام سبک میل نمایند و همچنین چند گروه از موادغذایی که شامل غلات، لبنیات، سبزیجات و میوه‌های تازه و گوشت را در وعده‌های غذایی خود بگنجانند. روزه‌داران مواد ترش و ادویه‌جات و به ویژه نوشابه را کمتر بخورند، زیرا این ماده به دلیل گاز و قندی که دارد، باعث سردرد خواهد شد.


در ماه رمضان مصرف موادغذایی انرژی‌زا مانند زولبیا بامیه، پیتزا و غذای پرچرب در وعده افطار صفرای بدن را افزایش می‌دهد. به افرادی که دچار سوءهاضمه هستند، توصیه می‌کنیم غذاهای نفاخ مانند حبوبات کمتری بخورند و کسانی که دچار مشکل زخم اثنی‌عشر هستند، روزه نگیرند و کسانی که در گذشته مشکل زخم معده داشته‌اند، می‌توانند با رعایت نکات روزه بگیرند.


منبع :  https://www.beytoote.com

مجموعه: پیشگیری بهتر از درمان

 

شرایط روزه داری در دوران کرونا

شرایط روزه داری در دوران کرونا

یک متخصص بیماری‌های عفونی درباره روزه‌داری در شرایط کرونایی توصیه هایی را مطرح کرد.

دکتر مسعود مردانی در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به فرارسیدن ماه مبارک رمضان درباره وضعیت روزه داری در این ماه، گفت: امسال ماه مبارک رمضان با سال های دیگر متفاوت بوده و حال و روز متفاوتی دارد؛ چراکه ما با اپیدمی بیماری کرونا مواجهیم.

وی افزود: بسیاری از افراد ممکن است دچار بیماری کرونا شده باشند. در دستورالعملی که همکارانمان در بخش فوق تخصصی بیماری های غدد و متابولیسم منتشر کردند، صراحتا اعلام شده افرادی که به کرونا مبتلا می‌شوند و بهبود پیدا می‌کنند تا شش هفته بعد از بهبودی ترجیحا نباید روزه بگیرند. زیرا با ابتلا به کرونا اکثر ارگان های بدن انسان اعم از قلب، ریه، دستگاه گوارش، کلیه، پوست و... تحت تاثیر قرار گرفته و دچار مشکل می‌شوند.

مردانی ادامه داد: در عین حال افرادی که به کرونا مبتلا نشدند و یا بیماری زمینه ای که منع روزه گرفتن ایجاد می کند، ندارند، طبق معمول سال های قبل می‌توانند روزه بگیرند. البته از آنجایی که هوا مقداری رو به گرمی رفته است، سعی کنند مایعات بدن را در وعده های سحر و افطار تنظیم کنند تا دچار تشنگی طولانی مدت نشوند.

مردانی تاکید کرد: نکته بسیار مهم این است که در ماه مبارک رمضان، در منزل، به خصوص اگر یکی از اعضای خانواده از علائم مشکوک عفونت ویروسی دستگاه تنفسی فوقانی رنج می برد و مثلا علائمی چون سرفه، عطسه، آبریزش بینی، تب و... را دارد، نسبت به جداسازی این فرد در خانه و قرنطینه او اقدام کنند و فاصله گذاری اجتماعی را هم‌حتما در روزهای روزه داری هم در خانه و اداره رعایت کنند.

وی همچنین گفت: افراد چه علائم بیماری را داشته باشند، چه نداشته باشند باید فاصله یک و نیم متری را با دیگران رعایت کند. زیرا ممکن است برخی افراد حامل ویروس باشند، اما علامتی نداشته باشند.

 

تاثیر روزه داری بر سیستم ایمنی افراد

رئیس اداره طب سنتی ایرانی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج گفت: در طول زمان روزه داری اتفاقات مناسبی در بدن به وقوع می پیوندد که باعث بهتر شدن وضعیت سلامتی بدن می شود.

دکتر "کیان دهراب پور" در گفت و گو با خبرنگار ایسنا افزود: در آستانه ماه مبارک رمضان هستیم و یکی از سوالاتی که ذهن خیلی ها را مشغول کرده این است که روزه داری چه تاثیری بر روی سیستم ایمنی فرد دارد، بخصوص این روزها که شرایط خاص کرونایی در کل کره خاکی زمین حاکم است و نگرانی های که پیامد این بیماری در انسان‌ها ایجاد شده است.

وی تصریح کرد: مطالعات و تحقیقاتی که از قبل و در زمان حال مرتبط با این موضوع انجام گرفته نشانگر این است که اگر افراد طبق الگوی اسلامی تغذیه ای ماه مبارک رمضان برخورد کنند یعنی وعده های افطار و سحری و میان وعده ها که بیشتر استفاده از مایعات و میوه جات است، به طور مناسب، کامل و سر جای خود انجام گیرند در طول زمان روزه داری اتفاقات مناسبی در بدن به وقوع می پیوندد که باعث بهتر شدن وضعیت سلامتی بدن می شود.

رئیس اداره طب سنتی ایرانی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج اظهار کرد: در طول زمان روزه داری، بدن ذخایر زائد خود را آزاد کرده و متابولیسم بدن مسیر دیگری را طی می کند.

دهراب پور ادامه داد: برای تامین انرژی، سوخت و سوز گلوکز شیفت پیدا می کند به کتون بادیها که برایند اتفاقات این مسیر، تقویت سیستم ایمنی بدن را باعث می شود، و با تقویت این سیستم، شانس ابتلا به عفونت‌های مختلف و استعداد ایجاد سرطان در بدن کمتر می شود، همچنین قسمت مهمی از فاکتورهای خطر بیماری های قلبی عروقی با این شیوه کاهش پیدا می کند و این را هم باید بدانیم که بیماری های قلبی عرقی با بیش از چهل درصد علت مرگ و میر، شایعترین این علت ها هستند.

وی عنوان کرد: البته در رابطه با روزه داری و بیماری ها نکته مهمی را باید در نظر داشته باشیم و آن این است که بعضی از افراد از قبل مبتلا به بیماری‌های مزمن و خاصی بوده اند که شاید روزه داری بر بدن آنها تاثیر خوبی نداشته باشد که این مورد با نظر و مشورت پزشک باید مشخص شود که فرد اقدام به روزه داری کند یا نه.

رئیس اداره طب سنتی ایرانی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج بیان کرد: در رابطه با محدودیت وعده‌های غذایی اگر از زاویه طب سنتی ایرانی نیز به آن نگاه کنیم، دیده می شود که طب سنتی به صراحت تاکید دارد وعده‌های غذایی در طول شبانه روز از سه وعده به دو وعده تقلیل پیدا کند و دلیل آن را هم تاثیرات بسیار مثبتی که با این محدودیت وعدههای غذایی در بدن انسانها از لحاظ سلامتی ایجاد می شود به خصوص با کاهش فاکتورهای خطر بیماریهای قلبی عروقی و تقویتی که این محدودیت غذایی در سیستم ایمنی افراد ایجاد می کند.

https://www.isna.ir

 

مؤلف/نویسنده/عکاس:
افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید