به گزارش آستاننیوز، مباحث و مسائل حوزه نسخه نویسی و کتاب آرایی در جهان اسلام، نه تنها به لحاظ عملی، که به اعتبار نظری نیز از دیرباز مورد توجّه دانشمندان و هنرمندان بوده است؛ جایگاه نسخهنویسی و کتابآرایی در تمدن اسلامی، در شناخت تاریخ تمدن عالم اسلام، بلکه تاریخ تمدن جهان، نقشی ویژه دارد.
آگاهی و شناخت از چگونگی و ویژگیهای نسخه نویسی و کتاب آرایی، پارهای از علل و اسباب شکوه و جلال معنوی و فرهنگی تمدنهای بزرگ بشری را تبیین میکند. به یقین، خاستگاه بسیاری از شئون مربوط به کتاب و کتابآرایی در جهان اسلام برخاسته از قرآن مجید است.
نگاهی که قرآن دربارۀ تعلیم و تربیت دارد و رهنمودهایی که احادیث نبوی و امامان معصوم(ع) دربارۀ اخذ دانش از دورترین نقاط ارائه دادهاند، ذهن و زبان اصحاب فرهنگ را متوجه ابزار و اسباب کتاب و کتابت نیز کرده است. همچنین راه و روشهای تذهیب، نقاشی، تصویرگری، رنگریزی کاغذ و صحافی، در شبکههای اداری و درباری و آموزشی نسخهنویسی و استنساخ مدنظر قرار گرفت.
بنیاد پژوهشهای اسلامی بر مبنای حمایت از این پژوهشها تاکنون آثار ارزندهای به جامعه علم و ادب ارائه کرده است. آثاری چون «نقد و تصحیح متون اسلامی» از نجیب مایل هروی که برگزیده کتاب سال جمهوری اسلامی در سال 1369 شده است و «عمدة الکتّاب و عدّة ذوی الالباب» از ابن بادیس و آثار پژوهشی دیگری که در این راستا منتشر شدهاند.
همچنین نجیب مایل هروی با شناخت و آگاهی ارزنده خود در زمینه نسخهنویسی و کتابآرایی، اثر «کتاب آرایی در تمدن نوین اسلامی » را در دو بخش شامل رسالههایی در زمینه خوشنویسی، مرکّبسازی؛ کاغذگری، تذهیب و تجلید و بخش دوم، دربارۀ فرهنگ واژگان کتابآرایی، تحقیق و تألیف کرده است.
پس از استقبال از چاپ نخست این اثر و اتمام نسخههای آن، بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس این اثر ارزنده را در دو جلد در قطع وزیری به جامعه علم و ادب تقدیم کرد. دومین جلد از این اثر نیز به دلیل استقبال بالا برای سومین بارتجدید چاپ شد.
نویسندهاین اثر در بخش پایانی کتاب، فرهنگی برای اصطلاحات و لغات حوزه کتاب آرایی ارائه داده است که برای اهل فن بسیار سودمند و ارزشمند است.