فقه و نهج البلاغه
استنباط های فقهی فقیهان شیعه از نهج البلاغه

پدید آورنده: محمد حسن قاسمی
مشخصات نشر: مشهد: دانشگاه علوم اسلامي رضوي ۱۳۹۷.
مشخصات ظاهری: 288 ص.
شماره دیویی: ف 199 ق 9515/ 297
معرفی کتاب:
گرچه در میان منابع فقه، به نقش نهج البلاغه در استنباطات فقهی کمتر توجه شده است، اما نمی توان از کنار این کتاب ارزشمند و آموزه های فقهی آن به آسانی گذشت؛ به ویژه آنکه اندیشمندان و فقهای شیعه استنادها و برداشتهای مختلفی از این اثر مبارک داشته و در موضوعات مختلف اجتماعی، قضایی، سیاسی، اقتصادی و... به آن ارجاع داده اند.
با توجه به اهمیت این موضوع است که رساله ها و پایان نامه های دانشگاهی و حوزوی قابل اعتنایی در این باره نگاشته شده و به بررسی مبانی و رویکردهای فقهی بر اساس نهج البلاغه پرداخته اند. یکی از این رساله ها، کتاب حاضر است که پس از ویرایش و بازنگری اساسی تجدید چاپ شده است. این کتاب که ذیل سلسله مباحث حدیث پژوهشی منشورات دانشگاه علوم اسلامی رضوی قرار می گیرد، در سه بخش تنظیم شده است و هر بخش در بردارنده فصولی است که در آنها به موضوعات فقهی از منظر نهج البلاغه می پردازد
. نویسنده پس از بیان کلیاتی درباره استنادپذیری نهج البلاغه و بررسی راه های آن، کوشیده است مباحث مرسوم فقهی را دسته بندی کند و دانشنامه ای مختصر از مباحث فقهی نهج البلاغه به دست دهد. عبادات، معاملات، قضا، حکومت و سیاست، و اخلاق از مهم ترین مباحث کتابِ پیش روست.
(تدوین متن: زینت صادقی - برگرفته از مقدمه کتاب)