
پدید آورنده: رسول رضوی
مشخصات نشر: قم: موسسه علمي فرهنگي دارالحديث، سازمان چاپ و نشر
مشخصات ظاهری: 256 ص.
شماره دیویی: ک 593 ر 2016/ 297 م
معرفی کتاب:
در میان نگاشته های دانشمندان امامیه، از قرن اول تا کنون، گونه ای از کتاب ها برای بیان و تبیین باور های اعتقادی امامیه نشان دادن جهان بینی اصیل اسلام، از شیوه استدلالی- حدیثی استفاده کرده اند.
بررسی و شناسایی این کتاب های خاص، افزون بر نشان دادن اتصال حدیث امامیه به عصر رسول الله (ص) و عصر حضور ائمه (ع)، وجود جریان فکری-روشی خاصی در میان شاگردان امامان و علمای بعدی شیعه را نشان می دهد. ارائه گزارشی مفصل از این جریان فکری-روشی و بازسازی آن مستلزم پژوهشی گسترده و پردامنه است و در قالب یک یا چند کتاب نمی گنجد، ولی می توان بازخوانی کوتاهی از داستان جریان یاد شده، داشت؛ کاری که در این کتاب، ضمن معرفی برخی کتاب های حدیثی- اعتقادی نگارش یافته از قرن اول تا پانزدهم هجری، اتفاق افتاده است و سعی شده تا اصالت و مستند بودن این کتاب ها و زمینه های پیدایش و تألیف آنها هر چند به اجمال بیان شود.
به همین منظور در هر درسی از درس های شانزده گانه کتاب، به معرفی دو کتاب از کتاب های شاخص جریان یادشده در هر قرن پرداخته شده و در طول درس، گزارشی اجمالی از محتوا، ساختار، مؤلف و نسخه های موجود آن کتاب، ارائه شده است. البته قبل از معرفی کتاب ها و در آغاز هر درس، سخنی کوتاه از اوضاع سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و علمی قرن مورد نظر به میان آمده، تا زمینه های فرهنگی و علمی تألیف کتاب ها، بهتر تبیین شوند.
افزون بر آن، با معرفی کارهای انجام شده درباره کتاب های هر درس، گسترده نفوذ و تأثیرگذاری آنها بر جامعه علمی- فرهنگی نشان داده شده و امکان ارزش سنجی علمی کتاب های یادشده مهیّا گشته است. طبیعی است برای تکمیل مطالب یاد شده، مطالعه برخی منابع بیرونی لازم بود که برای برآوردن این نیاز، برخی از منابع مطالعاتی مهم در آخر درس معرفی شده اند. با این حال، به نظر می رسد درخواست از دانش پژوه برای ارائه گزارش کتاب شناسی از کتاب های همگون در کاربردی شدن مباحث کتاب و تکمیل معرفی جریان حدیثی اعتقادی مؤثر خواهد بود.
(تدوین متن: زینت صادقی - برگرفته از مقدمه کتاب)