محوریت آموزه های امام سجاد(ع) در 614 نسخه خطی گنجینه رضوی
۱۳۹۹-۰۶-۱۲
در گنجینه رضوی 614 نسخه خطی از آثار امام سجاد(ع) به زبان های عربی و فارسی وجود دارد که قریب به60 صحیفه سجادیه و شرح و ترجمه و حاشیه آن بخشی از این آثار است.
محوریت آموزه های امام سجاد(ع) در 614 نسخه خطی گنجینه رضوی

به گزارش آستان نیوز، سید رضا صداقت حسینی با بیان این مطلب به معرفی برخی آثار موجود با محوریت امام سجاد(ع) در گنجینه رضوی پرداخت و گفت: قدیمی ‌ترین نسخه خطی صحیفه سجادیه به کتابت 416 هجری قمری، کامل‌ ترین نسخه ‌های صحیفه و کوچک ‌ترین صحیفه موجود در جهان که در ابعاد 9.5 در 7 سانتیمتر بر روی پوست، به خط نسخ غبار به شکل کتابی هشت ضلعی در 50 برگ کتابت شده، بخشی از نفیس ‌ترین نسخه های این مجموعه است.

وی نسخه ای دیگر به خط احمد نی ریزی نسخه نویس شهیر سده 12هجری قمری که به سال 1149 هجری قمری کتابت شده است را یکی دیگر از نفایس این مجموعه عنوان کرد و گفت: این نسخه دارای کاغذ آهار مهره حنایی است که در ‌ ‌210 برگ به خط نسخ کتابت شده و ترجمه آن به خط نستعلیق است که در سال 1349 هجری شمسی توسط آستان قدس رضوی خریداری شده است.

صداقت حسینی به نسخه نفیس دیگری در این خصوص اشاره داشت و گفت: این نسخه به خط نسخ خوش 12 سطري است که توسط محمود بن هاشم در  جمادي الآخر 1009 هجری قمری کتابت شده است

وی کاغذ نخودي آهار مهره دولت آبادي که  در ظهر ورق اوّل يادداشت مالكيت سيد مصطفي صفايي خوانساري با سجع مهر مصطفي الخوانساري وارد شده است را از ویژگی های این اثر عنوان کرد که در خرداد 1373 هجری شمسی به آستان قدس رضوی اهدا شده است.

سومین نسخه نفیس دیگر از صحیفه سجادیه شامل مقدمه تا پایان «دعاؤه (ع) فی یوم السبت» بود که وی بدان اشاره داشت و گفت: این نسخه با خط نسخ 9 سطری توسط دوست علی بن حسن علی در تاریخ 1008 هجری قمری در کاغذ نخودی آهاردار در 249 برگ کتابت شده و توسط کاظم مدیرشانه چی در فروردین1387هجری شمسی وقف آستان مقدس رضوی شده است.

صداقت حسینی افزود: بر صحیفه سجادیه شروح و حواشی و ترجمه های متعددی نوشته شده است که از جمله آن ها می توان به ریاض السالکین علی خان مدنی و ریاض العابدین قهپایی و حدائق الصالحین شیخ بهایی اشاره داشت.

وی حاشیه صحیفه سجادیه از فیض کاشانی و ترجمه صحیفه سجادیه از قزوینی را از دیگر نفایس این مجموعه عنوان کرد.

قرآن خطی منسوب به امام سجاد(ع) که متن وقفنامه آن توسط شیخ بهایی نوشته شده است و از سوره نحل تاسوره قصص را شامل بوده و به خط کوفی توسط امام سجاد(ع) در 60 برگ کتابت شده از دیگر نفایسی بود که وی بدان اشاره کرد.

همچنین نسخه ‌ای از «مناجات خمس ‌عشر» که از زبان امام سجاد(ع) روایت شده، دعای «جوشن کبیر» به روایت حضرت به کتابت قرن 13 هجری قمری، «دعای خضر» به کتابت خط نسخ در قرن یازدهم هجری قمری و نسخه ‌ای از «مناجات انجیلیه» نیز از دیگر نُسخ موجود در این گنجینه است.

مؤلف/نویسنده/عکاس:
منبع:
https://news.razavi.ir/fa/219230
افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید