پدیدآور: علي فتحي؛ ويراستار سعيد رضا علي عسکري
مشخصات نشر: قم: پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، ۱۳۹۹.
شماره راهنمای دیویی: الف 243 ف 297/171
معرفی کتاب:
هرچند خداوند در قرآن به زبان آسان سخن گفته و با زيبايى و شيوايى تمام، مقصود خود را رسانده است؛ با این همه از آن جا که این کتاب، سرشار از مفاهیم ژرف و معارف بلند آسمانی است، درك بهتر و فهم بلندای معارف آن بدون تفسير ممکن نیست. بر این اساس، در طول تاریخ، تفسیرهای زیادی پیرامون این کتاب آسمانی نگاشته شده است و این تفسیرها در حرکت از سرمنزل وحی تا به امروز، با همه ی فراز و فرودهایش، سیر تکاملی خود را ادامه داده و به صورت دانشی روش مند و گسترده درآمده است. تفسیر صحیح و با ضابطه، اصول، مبانی و قواعد تفسیر قرآن به صورت نانوشته و نوشته از صدر اسلام همواره مورد عنایت مفسران مسلمان بوده است؛ زیرا اگر تفسیر قرآن بر پایه ی اصول و قواعد آن انجام نگیرد، نه تنها ممکن است راه به جایی نبرد، بلکه گاه سر از تحریف معنوی در میآورد.
در کتاب «اصول و مقدمات تفسیر»، سعی شده مهمترین اصول مقدماتی تفسیر، بر پایه ی دیدگاههای مشهور و با رویکرد آموزشی تبیین شود، تا خواننده ضمن آشنایی با مقدمات مورد نیاز تفسیر، از مبانی نظری تفسیر و قواعد کاربردی تفسیر قرآن بهره ی لازم را به دست آورد و در فهم آیات قرآن، از دچار شدن به پارهای لغزشها در امان باشد.
کتاب حاضر، بر اساس سرفصل مصوب اصول و مقدمات تفسیر، در ۱۵درس و در قالب سه بخش؛ مبانی و قواعد تفسیر کوشیده است به این مهم نائل شود. این اثر با حمایت مرکز هماهنگی و توسعه آموزش عالی قرآنی کشور تدوین و به عنوان منبع آموزشی درس اصول و مقدمات تفسیر رشته علوم قرآن و حدیث معرفی و توسط علی فتحی عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه نگارش شده است.