نقش امام سجاد(ع) در برجسته‌سازی دعا و مناجات
۱۳۹۹-۰۶-۲۴
مدیر حوزه‌های علمیه سراسر کشور ضمن تاکید بر اینکه پیام‌آوری امام سجاد(ع) به دوره کوتاه اسارت محدود نیست بلکه این پیام‌آوری به همه دوران زندگانی ایشان تسری داده می‌‌شود گفت: باید حوزه‌های علمیه، دانشگاه‌ها و مراکز علمی و فرهنگی بتوانند پیام ایشان را به جامعه بین‌الملل و نسل جوان برسانند.
نقش امام سجاد(ع) در برجسته‌سازی دعا و مناجات

 آیت‌الله علیرضا اعرافی، مدیر حوزه علمیه به مناسبت برپایی ششمین نشست بزرگداشت مقام شامخ حضرت سیدالعابدین(ع) که شامگاه یکشنبه، ۲۳ شهریور در حرم مطهر حضرت معصومه(س) برگزار شد پیامی صادر کرد: همه برگزارکنندگان این کنکره در استان هرمزگان و استان‌های دیگر درخور تحسین و تقدیر هستند. امام سجاد(ع) به عنوان پرچمدار و نگهبان و پیام‌آور عاشورا شناخته می‌شوند و همگان می‌‌دانند که ایشان در کنار حضرت زینب کبری(س) و کاروان اسیران سرافراز کربلا، پیام عاشورا را از قتلگاه و از یک نقطه محدود به تمام عصر خودشان و با واسطه به همه عصرها و نسل‌ها منتقل کردند.

نکته دیگر این که این پیام‌آوری را نباید به آن دوره کوتاه اسارت و حرکت این کاروان محدود کرد بلکه این پیام‌آوری به همه دوران زندگانی امام سجاد(ع) تسری داده می‌‌شود و نکته دیگر در پرچمداری عاشورا آن بود که این پیام‌آوری جامع است و همه اضلاع و ابعاد عاشورا را در برمی‌گیرد چراکه عاشورا جلوه‌گاه دین بود. امام سجاد(ع) همانطور که واقعه و حوادث عاشورا را صیانت و نگهبانی کردند، همه اضلاع و ابعاد عاشورا را در سخنان و مواضع خودشان به ارث گذاشتند، بنابراین پیام‌آوری ایشان تمام عیار، جامع و شامل بود.

وی در بخش دیگری از این پیام با بیان اینکه به این که قیام عاشورا در معرض عدم انتقال، دفن‌شدن و لوث‌شدن بود، گفت: امام با خیلی از شورش‌ها و نهضت‌ها، همراهی تمام عیار نکردند چون می‌‌دیدند عاشورا نباید تحت‌الشعاع این حوادث قرار بگیرد بنابراین ایشان هم حادثه را در حافظه تاریخ حفظ کرد و هم این که نگذاشتند این حادثه به مسائل مقطعی و محدود، منحصر شود و این پیام‌آوری به عصرهای دیگر هم به دست امام سجاد(ع) منتقل شد.

بعد دیگر در زندگی امام سجاد(ع) مقوله دعا و ابعاد آن بود؛ دعا در شالوده ادیان الهی و توحیدی قرار دارد و بافت ادیان توحیدی آمیخته است ولی وقتی به فرهنگ قرآنی می‌‌رسیم دعا یک درخشش دیگری پیدا می‌ کند که در اندیشه اهل بیت(ع) و خاندان پیامبر یک فروغ دوچندانی دارد اما در کلام و سخن امام سجاد(ع) گوهر دعا به اوج می‌‌رسد. البته جمع دعاها و مناجات‌های امام خیلی از فراتر از صحیفه سجادیه است و قریب به ۳۰۰ دعا و مناجات می‌ رسد که همین ۵۴ مورد در صحیفه یک نگین درخشانی در منابع اسلامی محسوب می‌ شود.

دعا در مکتب امام سجاد(ع) ظرفی برای تجلی برای همه معارف اسلامی است؛ دعا وسیله‌ای برای تبیین و تجلی معارف الهی می‌شود و نکته دیگر این که دعاهای امام سجاد(ع) علاوه بر این که تنظیم کننده رابطه انسان با خدا است، اعلام موضع در برابر حوادث و وقایعی است که رقم می‌‌خورد. دعاهای امام سجاد(ع) از یک جذابیت، فصاحت و بلاغت و همه فهمی برخوردار است؛ البته باید بدانیم که امام سجاد(ع) غیر از دو محوری که شاکله دوران امامت شان است از ابعاد دیگر هم برخوردار بودند؛ رساله حقوق امام سجاد(ع)، دیگر احادیث و روایاتی که از ایشان نقل شده و همینطور مرزبانی از اندیشه سیاسی اسلام و اهل بیت(ع) از جمله این ابعاد به شمار می‌‌رود. عصر امروز و جامعه بشری امروز همه حس کرده‌اند که ما ضمن این که باید برای علم و دانش و عقلانیت بها قائل باشیم، بشر نیازمند معنویت و ابعاد قدسی و فراطبیعی است که از جمله آن التجای به دعا و تضرع در پیشگاه خداست.

امیدواریم این کنگره بتواند این پیام‌ها را در فضای جامعه داخلی و بین‌الملل و فضای تنفس نسل جوان منتشر کنند همچنین حوزه‌های علمیه، دانشگاه‌ها، آموزش و پرورش، نهادهای علمی و فرهنگی و مسئولان در این انتقال پیام وظیفه مهم و حساسی دارند.

 

مؤلف/نویسنده/عکاس:
افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید