گنجینۀ کتب خطی آستان قدس رضوی مجموعهای از نسخ خطی و چاپسنگی کهن با موضوع حضرت خدیجه(س) را در اختیار دارد که نام میرزا رضا خان نائینی و شیخ صنعان، در میان واقفان این نسخ دیده میشود.
مدیر مخطوطات سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی از وجود مجموعهای از نسخ خطی و چاپسنگی ارزشمند در گنجینۀ رضوی خبر داد که در آنها به حضرت خدیجه کبری(س)، مادر حضرت زهرا(س)، پرداخته شده است.
ابوالفضل حسنآبادی «کشف الغمه عن معرفه احوال الأئمه و اهل بیت العصمه» از علی بن عیسی اربلی (متوفی 692) را از نسخ کهن این مجموعه دانست و تصریح کرد: این نسخه به دست محمدباقر کاشانی در سال 709 قمری و نزدیک به زمان تألیف آن کتابت شده و شیخ صنعان در سال 1043 قمری آن را وقف حرم مطهر کرده است.
وی همچنین به نسخهای به قدمت قرن دهم اشاره کرد و گفت: «سمط الثمین فی مناقب امهات المؤمنین» تألیف احمدبنعبدالله طبری (متوفی 694 قمری) که در سال 997 قمری کتابت و در سال 1311 شمسی به دست میرزا رضا خان نائینی وقف آستان قدس شده، یکی از این نفایس است.
حسنآبادی از چند اثر دیگر نام برد و تصریح کرد: جلد سیزدهم کتاب ارزشمند بحار الأنوار، «روضه النبی فی آثار اللمصطفوی(ص)» از احمدبنحسن استرآبادی به کتابت قرن یازدهم، «ضیاء المؤمنین» (حیات القلوب) منظوم به فارسی که سروده مؤمنه نیشابوری متخلص به خان در 1195 قمری و کتابت سال 1256 قمری است و همچنین «مسارالشیعه» از شیخ مفید به کتابت 1352 قمری، به موضوع حضرت خدیجه سلامالله علیها پرداختهاند.
وی به اثری که در سال 983 قمری به خط زینالعابدین کتابت شده اشاره کرد و ادامه داد: «عمده المناقب فی عیون صحاحالأخبار» از ابن طریق (متوفی 600 قمری) در فضائل ائمه اطهار و اهل بیت علیهمالسلام تألیف شده و مبحثی را به فضایل حضرت خدیجه(س) پرداخته است.
او همچنین کتاب «المناقب» را از دیگر نفایس این مجموعه خواند و افزود: این اثر در فضایل چهارده معصوم علیهمالسلام و حضرت خدیجه سلامالله علیها به زبان عربی تألیف شده و کتابت آن در سال 1140 قمری انجام شده است. وی همچنین از «تذکره الخواص» ابن جوزی به عنوان دیگرنسخۀ خطی موجود در گنجینۀ خطی رضوی نام برد که در فضائل حضرت خدیجۀ کبری مباحثی را دارا است.
حسنآبادی در ادامه به برخی آثار چاپ سنگی اشاره کرد و یادآور شد: «زادالواعظین» از محمدصادق فاضل هرندی، در سرگذشت پیامبران و مریم مقدس و حضرت خدیجه(س) چاپ 1351 قمری، «الدره البیضاء فی مشاهیر النساء» چاپ 1323 قمری و «حیات امالمؤمنین جناب خدیجهالکبری» چاپ لکنهو که در 1374 قمری به چاپ رسیده، از دیگر آثار ارزشمند کتابخانۀ مرکزی آستان قدس رضوی است.
کتابخانۀ مرکزی آستان قدس رضوی همچنین بیش از یکصد کتاب چاپ سربی و پایاننامه با موضوع حضرت خدیجه(س)را در خود جا داده است که عموم علاقهمندان میتوانند از این منابع بهرهمند شوند.