پدیدآور(ان): سيد عليرضا حسيني شيرازي؛ ويراستاران: طاهر عزيز وکيلي، مريم رباني
مشخصات نشر: تهران: سازمان مطالعه و تدوين کتب علوم انساني دانشگاهها (سمت)، پژوهشکده تحقيق و توسعه علوم انساني: موسسه رهجويان راه امام هادي (ع)، ۱۳۹۷.
مشخصات ظاهری: ۷۰۲ ص
شماره دیویی: الف 593 ح 297/264
معرفی کتاب:
محنت ها و حوادث پس از رسول خدا صلوات الله علیه مشکلات بزرگی را در مسیر ثبت و انتقال سنت رسول الله و اوصیاء او صلوات الله علیهم پدید آورد. مجاهدت و هدایت امامان علیهم السلام بود که شیعیان را تا بدان جا بهره مند و مستغنی کرد که دیگر مردمان در دانش دین نیازمند آنان شدند. راویان احادیث با تحمل دشواری ها و مرارت های فراوان، این میراث ارزشمند حدیثی را به نسل های بعد انتقال دادند و با این کار ستون اصلی هویت دینی و سرمایه ی افتخارآمیز شیعه را بر پا داشتند. اما این میراث ارشمند در گذر زمان از آسیب ها و تهدیدها نیز برکنار نماند. این چنین شد که از دیرباز مسئلهی اعتبار حدیث و ملاکهای آن از مهمترین موضوعات مورد بحث عالمان امامیه بوده است. امروزه نیز رواج دیدگاههایی که با بزرگنمایی مشکلات و آسیبهای حوزه حدیث، فضای کلی حدیث شیعه را بیاعتبار جلوه میدهند، بر اهمیت این مباحث افزوده است. در همین راستا، کتاب « اعتبارسنجي احاديث شيعه: زيرساختها، فرايندها، پيامدها»، به رشته ی تحریر درآمده است.
کتاب « اعتبارسنجي احاديث شيعه: زيرساختها، فرايندها، پيامدها»، تلاشی برای ارائهی منظومهای سازمان یافته در پاسخ به مسائل حوزهی اعتبارسنجی حدیث امامیه است.
برخی از مهم ترین مطالبی که در کتاب حاضر، به آنها پرداخته شده عبارت اند از: منبع شناسی علم رجال شیعه؛ بازخوانی مفاهیم کلیدی علم رجال چون وثاقت، ضعف و غلو و عوامل و زمینههای پدید آمدن هریک از آنها؛ توجه به پدیدهی استثنا در روایات کتب حدیثی؛ توجه به نقش محوری تألیفات حدیثی و تفکیک میان نقش تبعی و استقلالی راویان.
پیام اصلی کتاب « اعتبارسنجي احاديث شيعه: زيرساختها، فرايندها، پيامدها»، بازشناسی پایهها و مولفههای مبنایی اعتبار سنجی «قرینه محور» در برابر مبنای اعتبار سنجی«راوی محور» کنونی است.
این کتاب در 4 بخش با عناوین « حدیث و چالش های فراروی در دوران معاصر»، « نگاشته های کهن اعتبارسنجی و رجالی شیعه»، « دانشیان رجال و داوری راویان صاحب اثر» و « واقعیت های حاکم بر فرآیند اعتبارسنجی حدیث از عصر حضور تا زمان پیدایش نگاشته های اعتبارسنجی» تدوین شده است.
کتاب « اعتبارسنجي احاديث شيعه: زيرساختها، فرايندها، پيامدها»، شامل 3 پیوست با عناوین « بازخوانی گزارش دسّ و تحریف غالیان در پرتو کارکرد فرهنگی نهاد امامت» ، « بازخوانی میزاث امامتی سه تن از راویان متهم به غلوّ» و « تعارض جرح و تعدیل یا ناسازگاری توثیق و تضعیف» نیز می باشد.