رضا نباتی، کارشناس برنامه درسی قرآن دفتر تألیف کتب درسی و از مؤلفان کتابهای درسی قرآن وزارت آموزش و پرورش، در مقالهای با عنوان «۳۰ منزل قرآنی با درسنامه حفظ عمومی ۲۰۶ پیام قرآنی و حدیث نورانی»، ۳۰ منزل را تعیین کرده که در آن تعدادی از پیامهای قرآنی و احادیث را استخراج کرده است تا معلمان و مربیان قرآن، مبلغان و ائمه جماعات مساجد و مدارس و دانشگاهها و نیز خانوادهها آنها را در زندگی فردی و اجتماعی نهادینه کنند و در تحقق جامعه مهدوی گام بردارند. متن این مقاله از نظرتان میگذرد.
« باسمه تعالی
قابل توجه معلمان و مربیان قرآن، مبلّغان و ائمه جماعات مساجد و مدارس و دانشگاهها و نیز خانوادهها
ماه مبارك رمضان میتواند نقطه عطف دیگری را در رشد و تعالی فردی و اجتماعی فراهم آورد. جزوه «درسنامه حفظ عمومی (موضوعی) قرآن و حدیث در ۳۰ منزل نورانی شامل ۲۰۶ پیام قرآنی و حدیث نورانی رایج و پركاربردی» با هدف تحقق جامعه مهدوی ۳۰ منزل را تعیین و نیز برای هر منزل تعدادی پیام قرآنی و حدیث نورانی ارائه کرده است.
با علم به این كه مدرسان قرآنی و مبلغان دینی در طول این ماه، همه یا بخشی از این منازل را با هدف تحكیم مبانی خانواده تبیین كنند البته برای رعایت وقت و حوصله مخاطبان، از توضیحات اضافی و بدیهی خودداری و به قرائت و توضیح اجمالی آیات و روایات شریف بسنده شده است.
هدف
هدف اصلی این طرح، تحقق تربیت مهدوی است؛ یعنی «ایجاد زمینه مناسب، برای رشد و شكوفایی فطرت الهی، جهت درك مراتبی از عبودیت الهی، در راستای حیات طیبه، مبتنی بر رضایت حجت خدا»
سایر اهداف
۱- تلاش برای ارائه سبك زندگی ایرانی و اسلامی بر پایه الگوی تعلیم و تربیت دینی در جامعه
۲- معرفی معارف قرآنی و اسلامی بین خانوادهها به عنوان راهنمای هدایت در زندگی خانوادگی
محتوا
شامل ۳۰ منزل و موضوع محوری از ویژگیهای یك خانواده اسلامی و قرآنی است كه در هر موضوع ابتدا تعداد آیه (پیام قرآنی) و سپس تعدادی روایت (حدیث نورانی) آورده شده است. اغلب آیات و روایات جنبه عملی داشته و ویژگیهای یك خانواده اسلامی را شامل میشود.
روش
شیوه آموزش در این درسنامه، بر اساس «روش پیمانهای» است. یعنی استاد و مربی میتواند با توجه به اهمیت موضوعات هر یك از موضوعات ۳۰گانه را انتخاب و از آنها استفاده کند.
در این روش بهتر است ابتدا تعدادی از آیات و روایات همخوانی شود. حتی میتوان برخی موارد را در همان جلسه حفظ كرد و از مخاطبان داوطلب خواست تا آنها را بخوانند.
این كار ضمن فعال كردن مخاطبان جلسه و ایجاد شور نشاط، در یادسپاری آموزههای دینی و پیرو آن در عمل به آن اثر بخش خواهد بود. انتخاب تعدادی از موارد توسط مربی در طول دوره و تشویق مخاطبان به حفظ آنها میتواند به عنوان یك فعالیت گروهی محسوب شود.
در ضمن زیر برخی واژگان و ترجمه كلمات خط كشیده شده است. بر این واژگان ساده و پركاربرد در قرآن و روایات تأكید کنید و در موقعیتهای مناسب از مخاطبان سؤال كنید تا به تدریج آیات و روایات را بفهمند.
هر یك از آیات و احادیث شریف با توجه به محوریت آن موضوعبندی شده است. توجه به موضوع هر پیام قرآنی و حدیث نورانی میتواند به تدبر و تفكر آن كمك کند.
همانطور که پیشتر گفته شد، از اطاله كلام و بیان مطالب بدیهی یا غامض و پیچیده خودداری شود. برای رعایت چنین نكتهای تشخیص سطح یادگیری و اطلاعات مخاطبان از اهمیت بالایی برخوردار است.
امید است این طرح به عنوان یکی از زیرساختهای مهم و فعالیتهای ضروری در عمومیسازی تربیت ۱۰ میلیون حافظ قرآن مورد عنایت مردم قرار گیرد.»
لینک مطالعه کامل مقاله«درسنامه حفظ عمومی (موضوعی) قرآن و حدیث در ۳۰ منزل نورانی، شامل ۲۰۶ پیام قرآنی و حدیث نورانی رایج و پركاربردی»