دهمین روز از ماه مبارک رمضان در تقویم شیعه، داغدار سالروز وفات بانویی است که اسلام حیات و دوام خود را تا حد بسیار زیادی به حمایتهای مادی و معنوی او مرهون است، چنانکه پیامبر اکرم(ص) در وصف ایشان فرمودند: مثل خدیجه(س) پیدا نخواهد شد، خدیجه(س) درزمانی که مردم مرا تکذیب کردند، تصدیقم کرد و با مرا با ثروت خود در پیشرفت دین خدا یاری نمود ... ازاینرو، به مناسبت فرارسیدن این روز با حجتالاسلاموالمسلمین جواد جعفری، مدیر حوزه علمیه زنجان درباره آموزههای سیره امالمؤمنین حضرت خدیجه(س) گفتگویی ترتیب دادهایم که در ادامه مشروح آن تقدیم حضورتان میشود:
حجتالاسلام جعفری بابیان اینکه همراهی همهجانبه با رسول خدا(ص) از مهمترین آموزههای سیره حضرت خدیجه(س) است، اظهار کرد: ایشان در همراهی با حجت خدا از هیچ تلاشی دریغ نکردند و همه فضایل و خوبیهایی که برای این بانو برشمرده میشود، ذیل همراهی با رسول خدا(ص) تعریف میشود، همراهیای که در برهههای مختلف، نمودها و جلوههایی زیبا و درسآموز داشته است.
مدیر حوزه علمیه زنجان ادامه داد: حضرت خدیجه(س) زمانی که لازم بود از اموال خود چشمپوشی و همه سرمایه خویش را درراه دین خدا هزینه کنند، چنین کردند و اموالشان را به نشر اسلام اختصاص دادند؛ زمانی دیگر نیاز بود از محبوبیت و شخصیت اجتماعی خویش بگذرند، چون در پی ازدواج با پیامبر(ص) بزرگان قریش با ایشان قطع ارتباط کردند، اما این هم مانعی برای حضرت خدیجه(س) در ادامه دادن مسیر نشد!
وفات شهادت گونه در پی تحریمها ...
وی تصریح کرد: وقتی دیگر در شعب ابیطالب در همراهی با رسول خدا(ص) در محاصره تماموجه اقتصادی قرار گرفتند تا جایی که حتی دلیل وفات ایشان را فشارهای ناشی از تحریم و سوءتغذیه و نهایتاً بیماری دانستهاند لذا برخی این وفات را شهادتگونه و در پی مقابله با تحریم علیه دین میدانند ... ایشان همه این سختیها را در راه همراهی با پیامبر(ص) و رشد و اعتلای اسلام تحمل کردند.
در همراهی حق پا پس نکشید
حجتالاسلام جعفری تاکید کرد: سیره آن بانوی بزرگوار نشان میدهد وقتی کسی تصمیم میگیرد حجت خدا را همراهی کند، طبیعتاً در برهههای مختلف لازم است سرمایهگذاری و هزینههای مالی، جانی و آبرو و اعتباری کند و در مسیر حق پا پس نکشد.
وی درباره تاثیر این سیره و باور در تربیت فرزند و برکات آن برای اسلام، بیان کرد: وقتی بانویی چنین عقیدهی راسخی در یاری دین خدا دارد، فرزندانی را هم که تربیت میکند، به این یاری، باور و ایمان دارند، مصداق بارز آن حضرت زهرای مرضیه(س) دختر حضرت خدیجه(س) است.
مدیر حوزه علمیه زنجان اضافه کرد: اگرچه بخش اعظم ویژگیها و اوصاف فاطمی(س) به مقام بسیار بلند و بینظیر حضرت صدیقه کبری(س) بازمیگردد چنان که در دوران جنینی و هنگام حمل که حضرت خدیجه(س) به دلیل قطع ارتباط زنان قریش تنها بودند، با مادر سخن میگفتند! اما با نگاه عادی و زمینی، دختری که در خانه فداکاریهای مادر را میبیند، این روحیه را یاد میگیرد لذا وقتی پیامبر(ص) توسط جاهلان و مشرکان مکه مورد آزار قرار میگرفتند و به منزل بازمیگشتند، دستان کوچک حضرت زهرا(س) خاک از سر و صورت حضرت رسول(ص) پاک میکرد و به قدری در حق پیامبر(ص) محبت داشتند که حضرت(ص) دخترشان را امّابیها خطاب میکردند.
دفاع از ولایت، درسی که دختر از مادر گرفت
وی تاکید کرد: این نوع برخورد با پدر در نگاه عادی و خانوادگی طبیعتاً متاثر از تربیت مادر است، وقتی مادر نگاه حمایتگر در همه جوانب دارد، فرزند هم یاد میگیرد و این راه را ادامه میدهد چنان که حضرت زهرای مرضیه(س) علیرغم سن پایین یار و همراه پیامبر(ص) بودند و غم از دل ایشان می زدودند و بعد از رحلت حضرت رسول(ص) هم با امیرالمومنین(ع) همراهی و سعی کردند این مسیر زنده بماند ... لذا در حمایت از ولایت خطبه خواندند، به در خانه مهاجر و انصار رفتند، مجروح شدند و به شهادت رسیدند و این مرهون خط و مشیای است که مادرشان حضرت خدیجه(س) ترسیم کرده بودند؛ این روحیه از حضرت زهرا(س) به ائمه اطهار(ع) نیز به ارث رسیده است.
حجتالاسلام جعفری در ادامه ابراز کرد: امروز و در عصر غیبت امام زمان(عج) درس مهمی که میتوانیم از زندگی حضرت خدیجه(س) بگیریم، آن است که برخورداری از روحیه انتظار و همراهی حجت خدا ساده نیست بلکه هزینه دارد و باید هزینههای آن را به جان خرید؛ زمانی این هزینه مالی است، زمانی از آبرو و شخصیت و محبوبیت است و چه بسا سختتر باشد که انسان خود را در انظار خوار و خفیف کند!
مدیر حوزه علمیه زنجان درباره فلسفه عظمت و همراهی حضرت خدیجه(س) با پیامبر اکرم(ص) در مقایسه با دیگر همراهیهایی که با رسول خدا(ص) شده است، تاکید کرد: مهمترین نکته در این همراهی آن است که در زمان غربت پیامبر(ص) بوده است، بعد از فتح مکه خیلیها مسلمان شدند چون کار پیامبر(ص) به روال افتاد و صفوف بیشتر دشمنان اعم از کفار و مشرکان و یهود شکسته شد و پیامبر(ص) به قدرت بلامنازع تبدیل شدند. لذا در قرآن تصریح شده آنان که قبل از فتح مکه با پیامبر(ص) همراهی کردند، با آنان که بعد از فتح همراه حضرت(ص) شدند، تفاوت است چه برسد به دوران غربت که یار و یاوری برای اسلام و پیامبر(ص) نبود!
وی با بیان اینکه همراهی حضرت خدیجه(س) با پیامبر(ص) فقط به خاطر خدا و بدون هیچ چشمداشت و طمعی بوده است، خاطرنشان تصریح کرد: ارزش فداکاریها و همراهیهای حضرت خدیجه(س) به دلیل آن است که در زمان غربت اسلام رخ داده؛ ایشان به منتظران امام عصر(عج) یاد میدهند که برای همراهی با حجت خدا باید آماده سرمایهگذاری باشیم، این سرمایهگذاری در عصر غیبت که دوران غربت حضرت حجت(عج) است، به مراتب ارزش بیشتری دارد و اثرگذارتر است.