پدیدآور: محمد بنی اسد، حمیده ابراهیمی
مشخصات نشر: یزد: محمد هادی، ۱۴۰۰.
مشخصات ظاهری: 213ص.
رده بندی دیویی: خ 729 ب 297/93
معرفی کتاب:
انسان به عنوان سالک الی الله، توشه ای می خواهد تا بتواند به عنوان جانشین خداوند بر روی زمین، به سر منزل مقصود برسد و بالاترین توشه ی این مسافر زندگی، خو گرفتن به اخلاق الهی و مهم ترین محور آن، تزکیه نفس می باشد. انبیا به ویژه پیامبر اسلام صلوات الله علیه و آله دارای بلندترین مکارم و فضائل اخلاقی بودند و یکی از علل بعثت آنان، تزکیه ی مردم از رذایل اخلاقی و روحی بوده است. حسن خلق با فضیلتترین صفات پیامبران و شریفترین اعمال صدیقان است. از همین روى، در آیات چندى از قرآن کریم، خُلق پیامبر صلوات الله علیه و آله مورد ثنا و ستایش قرار گرفته است. خداى تعالى در مقام مدح و ثناى حبیب خود و یادآورى نعمت خویش مىفرماید: (وَإِنَّکَ لَعَلى خُلُقٍ عَظِیمٍ) (قلم: 4)؛ و تو خلقى عظیم دارى. کتاب « خلق عظیم » نیز که با عنایت به این آیه نام گذاری شده است به توضیح فضایل و رذایل اخلاقی می پردازد.
عنوان «عظیم» در مواردى به کار مىرود که چیزى قابل توصیف و ادراک نباشد. علمای اسلامی در تفسیر آیه ی مزبور آورده اند که از کلمه ی خلق، فضیلت و خلق نیکو فهمیده می شود و به صفاتی گفته می شود که با سرشت و خوی انسان عجین شده باشد و به رفتارهای موسمی و موقت گفته نمی شود.
در کتاب « خلق عظیم»، چهل فضیلت و بیست رذیلت اخلاقی ذکر شده است. در هر یک از موارد نیز مناسب با موضوع، آیات، روایات، اشعار و حکایات اخلاقی مرتبط جمع آوری گردیده است که شامل 161 آیه ی قرآن کریم، 160 روایت، 169 شعر(238 بیت) و 164 حکایت اخلاقی می باشد.