یکی از انواع سلامت که در مقایسه با انواع دیگر آن شامل سلامت جسمی، روانی و اجتماعی، از جایگاه ویژهای برخوردار است، سلامت معنوی نام دارد که از آن با عنوان احساسی درونی و رضایتبخش در انسان همراه با ارتباط سازنده با خود، دیگران و وجود متعالی و برتر هستی در چهارچوب فرهنگ خاص هر جامعه تعبیر میشود و به معنادار کردن زندگی و مرگ میانجامد. با وجود گستره عظیم پژوهشهای انجام شده در این زمینه، مشکلات بسیاری همچون ابهام در تعریف سلامت معنوی، نبود توافق کلی بر سر مفاهیم اساسی این حوزه، عدم تبیین مرزهای سلامت معنوی و معنویت و فقدان دستیابی به ابزارهای مناسب برای سنجش سلامت معنوی، از معضلاتی بهشمار میرود که همچنان دامنگیر این حوزه است.
از سوی دیگر، تربیت معنوی نیز که جایگاهی مستقل از تربیت اخلاقی و دینی دارد، خداگرا و خدامحور است و به تقویت بنیانهای اعتقادی، عرفانی و روحیه عبودیت میانجامد، با چالشهایی همچون گرفتار شدن در شکگرایی مبهم، بیمسئولیتی، نفی سلسله مراتب، نسبیتگرایی اخلاقی، عدم قطعیت و شکستن حدومرزها مواجه است. در این راستا، همایش بینالمللی «تربیت معنوی و سلامت معنوی از منظر امام علی(ع)» قرار است در دو محور اصلی تربیت معنوی و سلامت معنوی از دیدگاه امیرالمؤمنین(ع)، ۲۸ تیرماه با مشارکت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، انجمن علمی مطالعات نهجالبلاغه ایران و دانشگاه اصفهان برگزار میشود.
علی بنائیان، معاون انجمن علمی مطالعات نهجالبلاغه ایران شعبه استان اصفهان ، با اعلام این خبر، اظهار کرد: مدعوین این همایش، اساتید برجسته رشتههای الهیات، پزشکی، روانشناسی، علوم تربیتی و ادبیات عرب از ایران و دیگر کشورها هستند، برای مثال، پروفسور استیون هیز از بنیانگذاران مکتب ACT در رشته روانشناسی، یکی از سخنرانان اصلی همایش است.
وی آخرین مهلت ارسال مقالات به دبیرخانه همایش را ۲۸ خردادماه جاری ذکر کرد و افزود: رویداد مقالات دانشجویی، از بخشهای ویژه این همایش است و مقالههای برتر همایش نیز در مجلات علمی پژوهشی کشور چاپ و منتشر میشود. ضمن اینکه شرکتکنندگان در همایش، گواهینامه ISC دریافت میکنند. محمدرضا ستودهنیا و محمدرضا حاج اسماعیلی، اعضای هیئت علمی دانشکده الهیات و محمدرضا عابدی و امیر قمرانی، اعضای هیئت علمی دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه اصفهان نیز دبیران علمی همایش هستند.
معاون انجمن علمی مطالعات نهجالبلاغه ایران شعبه استان اصفهان درباره وبینارهای جانبی همایش، گفت: از بهمنماه سال گذشته، انجمن تصمیم گرفت برگزاری یکسری وبینارهای مرتبط با موضوع همایش را در دستورکار خود قرار دهد و در این راستا، تلاش شد تا همکاری دانشگاههای مادر و برتر کشور و اساتید پژوهشگر در این حوزه از داخل و خارج از کشور جلب شود، چراکه موضوع سلامت معنوی و تربیت معنوی برای محققان سراسر دنیا فارغ از هر نوع مذهب و آیینی قابل بررسی و تأمل است. مخاطب اصلی این وبینارها، جامعه دانشگاهی هستند و بنا به تخصص ارائه شده در هر وبینار، با استقبال خوبی از سوی متخصصان آن رشته مواجه میشود، چنانکه هفته پیش، هفتمین نشست از سلسله وبینارهای علمی همایش با موضوع «تأثیر فهم هدف خلقت در سلامت و تربیت معنوی» با سخنرانی محمدحسین برومند، عضو هیئت علمی دانشگاه یزد برگزار شد.
وی درباره جایگاه و فعالیتهای انجمن علمی مطالعات نهجالبلاغه ایران، بیان کرد: این انجمن همانند دیگر انجمنهای علمی، زیر نظر معاونت پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری قرار دارد و نهادی دانشگاهی و علمی است که فعالیتهای خود را بهصورت مستقل انجام میدهد. از اهداف اصلی انجمنهای علمی، میتوان به ایجاد و توسعه رشتههای علمی خاص، تعیین راهبردهای رشتههای دانشگاهی، برگزاری همایشها و کنفرانسهای بینالمللی و کمک به ارتقای سطح علمی مجلات معتبر کشور اشاره کرد.
بنائیان اضافه کرد: شعبه اصفهان انجمن مطالعات علمی نهجالبلاغه، بیش از یک سال است که با مجوز رسمی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری کار خود را آغاز کرده و با وجود شرایط محدودکننده ناشی از شیوع کرونا بسیار فعال ظاهر شده است. از جمله فعالیتهای انجام شده در این انجمن، میتوان به تأسیس کانون مترجمان علوی، برگزاری وبینارهای علمی پژوهشی با تأکید بر ارتقای سطح کیفی آنها و تدوین کتابنامه علوی (کتب معاصر) اشاره کرد.
وی ادامه داد: در کنار برگزاری همایش بینالمللی تربیت معنوی و سلامت معنوی از منظر امام علی(ع)، از دیگر فعالیتهایی که انجمن در حال برنامهریزی برای اجرای آنها در آیندهای نزدیک است، میتوان به انتشار مجله علمی پژوهشی به زبان انگلیسی و تدارک کارگاههای علمی اشاره کرد. انجمن از میان دانشجویان و اساتید، عضو میپذیرد و مزایایی برای اعضای خود در نظر گرفته که در پایگاه اطلاعرسانی آن به نشانی https://nahj.ui.ac.ir قابل مشاهده است.
یادآور میشود، علاقهمندان برای کسب اطلاعات بیشتر درباره محورهای همایش و نحوه ارسال مقالات به دبیرخانه، میتوانند در پیامرسانهای ایتا، واتساپ و تلگرام با شماره ۰۹۳۰۴۵۱۴۸۴۲ در ارتباط باشند.
انتهای پیام