حقوق در قرآن (بررسي نکات حقوقي قرآن بر اساس تفسير نور)
۱۴۰۱-۰۳-۲۶

موضوع این کتاب، استخراج و تفسیر مسائل حقوقی موجود در قرآن است. کتاب حاضر، تلاشی است در راستای مطالعة موضوع حقوق در آیات قرآن و تفسیر هزار آیة مرتبط به همراه استخراج دوهزار و پانصد گزارة حقوقی که در بخش‌های حقوق خصوصی؛ حقوق جزا و جرم‌شناسی؛ حقوق عمومی؛ حقوق بین‌الملل؛ آیین دادرسی؛ حقوق بشر و شهروندی و قواعد حقوقی، مورد بررسی و شرح قرار گرفته‌اند

این کتاب در هفت فصل به بیان مطالب حقوقی که در آیات قران آورده شده اند، می پردازد. در این کتاب حدود 700 آیه قرآن که به حقوق اشاره دارند و در مقایسه با کتاب های مشابه از جامعیت بیشتری برخوردارند، آورده شده اند. در تدوین این اثر طبقه بندی جامع درباره مسایل حقوقی انجام و آیات حقوقی قرآن با بیانی منطقی بررسی شده است

این کتاب با نگاهی قرآنی به بررسی مسایل روز اجتماعی در عصر حاضر پرداخته است. نویسنده کتاب در چهل ویک بخش به مطالبی چون جایگاه تعالیم آسمانی، قانون گذاری، نوگرایی یا کهنه گرایی، استعمار فکری، مسیر علمی جوامع، سیاست اسلامی، اصول اجتماعی، تعاون اجتماعی، برنامه جامعه قرآنی، سلامت اقتصاد اجتماعی، امر به معروف و نهی از منکر پرداخته تا بتواند همه ابعاد زندگی اجتماعی را با مطابقت دادن با آیات قرآن و روایات معتبر ائمه اطهار(ع) بررسی کند.

به گفته وی، نویسنده در این اثر قصد دارد تا با بیان آیات و روایات این مساله را برای مخاطب تبیین کند که پیروی از تعلیمات دینی و سیره پیامبر گرامی اسلام(ص) و ائمه اطهار(ع) تنها مختص زندگی اخروی نیست، بلکه بسیاری از وجوه زندگی دنیوی را شامل می شود و برای داشتن زندگی قرآنی تنها قرائت قرآن کافی نیست، بلکه عمل به قرآن در همه سطوح اجتماع است که می تواند انسان را به سوی زندگی بر مبنای قرآن رهنمون سازد.

قسمتهایی از کتاب  

وَ هُمْ يَصْطَرِخُونَ فِيها رَبَّنا أَخْرِجْنا نَعْمَلْ صالِحاً غَيْرَ الَّذِي كُنَّا نَعْمَلُ أَ وَ لَمْ نُعَمِّرْكُمْ ما يَتَذَكَّرُ فِيهِ مَنْ تَذَكَّرَ وَ جاءَكُمُ النَّذِيرُ فَذُوقُوا فَما لِلظَّالِمِينَ مِنْ نَصِيرٍ                                                                                   سوره فاطرآیه 37»

و آن کفّار در آتش دوزخ فریاد و ناله کنند که ای پروردگار، ما را (از این عذاب) بیرون آور تا بر خلاف گذشته به اعمال نیک بپردازیم. (خطاب شود) آیا شما را به اندازه‌ای عمر ندادیم که هر که اهل تذکر و پند شنیدن است در این مدت متذکر شود (و به توبه پردازد)؟ و آیا بیم دهندگان بر شما نیامدند؟ پس (امروز) عذاب دوزخ را بچشید که ستمکاران را هیچ یار و نجات دهنده‌ای نخواهد بود.

 

وَ إِلى‌ ثَمُودَ أَخاهُمْ صالِحاً قالَ يا قَوْمِ اعْبُدُوا اللَّهَ ما لَكُمْ مِنْ إِلهٍ غَيْرُهُ هُوَ أَنْشَأَكُمْ مِنَ الْأَرْضِ وَ اسْتَعْمَرَكُمْ فِيها فَاسْتَغْفِرُوهُ ثُمَّ تُوبُوا إِلَيْهِ إِنَّ رَبِّي قَرِيبٌ مُجِيبٌ                                                                                            سوره هود آیه«61»

و به سوى قوم ثمود، برادرشان صالح (را فرستاديم) او گفت: اى قوم من! خداى يگانه را بپرستيد كه جز او معبود ديگرى براى شما نيست. اوست كه شما را از زمين پديد آورد و از شما خواست تا در آن آبادى كنيد، پس، از او آمرزش بخواهيد، سپس به سوى او بازگرديد، همانا پروردگار من نزديك و اجابت كننده است.

در این آیه قرآن نمی گوید خداوند زمین را آباد کرد و در اختیار شما گذاشت ، بلکه می گوید عمران و آبادی زمین را به شما تفویض کرد، اشاره به اینکه وسائل از هر نظر آماده است ، اما شما باید با کار و کوشش زمین را آباد سازید و منابع آن را بدست آورید و بدون کار و کوشش سهمی ندارید. در ضمن این حقیقت نیز از آن استفاده می شود که برای عمران و آبادی باید به یک ملت مجال داد و کارهای آنها را بدست آنان سپرد و ابزار لازم را در اختیارشان گذارد.

برچسب‌ها:
مؤلف/نویسنده/عکاس:
منبع:
حقوق در قرآن (بررسي نکات حقوقي قرآن بر اساس تفسير نور)/ مجتبي جاويدي؛، تحت نظر: محسن قرائتي، حسين ميرمحمد صادقي.- تهران: مرکز فرهنگي درسهايي از قرآن، ‎۱۳۸۹
افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید