پدیدآور: مسعود عمراني؛ ويراستار: هادي بزدي ثاني
مشخصات نشر: مشهد: بنياد پژوهشهاي اسلامي، ۱۳۹۱.
مشخصات ظاهری: ۳۷۵ ص
شماره دیویی: ع ش /547 ع 297/774
معرفی کتاب:
دعای عرفه علاوه بر آن که از زبان امامی معصوم و مرتبط با خدا بیان شده، مطالبی عرفانی و عمیق را در مبحث خداشناسی در بردارد که بنا به فرموده بزرگان، کم تر در ادعیه ی دیگر می توان یافت. کتاب « خداشناسی در دعای عرفه حضرت امام حسین علیه السلام» به بررسی دعای عرفه از این منظر می پردازد.
سيد مسعود عمراني نويسنده اين اثر، مبحث خداشناسي را با اقتباس از دعاي عرفه و با رويكرد فلسفي، عرفاني در سه فصل کلیِ کلیات، شناخت خدا، اسماء و صفات الهی تنظیم کرده و برخی مطالب را با ادله ای عقلی و مویداتی قرآنی و روایی بیان کرده است.
در فصل اول کتاب « خداشناسی در دعای عرفه حضرت امام حسین علیه السلام» ، ضمن بیان نکاتی درباره دعا به بررسی سند و کتاب شناسی دعای عرفه پرداخته شده است. در فصل دوم، مباحثی مهم درباره شناخت خدا از قبیل ناتوانی اندیشه در رسیدن به ذات پروردگار، عرفان الله بالله و اقسام توحید بیان شده و در فصل پایانی درباره شرح مختصر اسماء و صفات الهی در دعای عرفه و بررسی تقسیمات آن از قبیل امهات الاسماء، اسماء ذات، صفات و افعال است.
در بخشي از اين كتاب آمده است؛ بدون شك نخستين و والاترين هدف مكتبهاي الهي برنامههاي مقدس پيامبران به ويژه حضرت ختمي مرتبت (ص)، مسئله توحيد و شناخت آفريدگار جهان است. شناخت خداوند ضامن ايجاد تكامل انساني و معنوي و در نتيجه سعادت اجتماعي و برقراري نظام عالي زندگي و كليد ايجاد جامعه ايده آل انساني است.
متن عربي دعاي عرفه در اين نسخه، از نسخههاي قديمي اقبال الاعمال گرفته شده كه مطابقت كامل با متن دعاي عرفه در «مفاتيحالجنان» را دارد.
همچنين در ترجمه برخي از آيات قرآن از ترجمه استاد مهدي الهي قمشهاي و در ترجمه عبارت دعاي عرفه از ترجمه حميدرضا شيخي استفاده شده است.