پدیدآور: سعید شفیعی
مشخصات نشر: تهران: دانشگاه تهران، موسسه انتشارات، ۱۴۰۰.
مشخصات ظاهری: ز، ۱۵۸ ص.
شماره دیویی: م 556 ش 297/15
معرفی کتاب:
مطالعات قرآنی در غرب از دهه 1970 تحولات بسیاری داشته است. کتاب « مطالعات قرآنی معاصر در غرب: رویکردی انتقادی به جریانهای تجدیدنظرطلب و شکاکیت نوین» در پنج فصل به معرفی تحولات قرآن پژوهی غرب در دوران معاصر می پردازد.
در فصل اول، از مطالعات سیره نبوی و تاریخ اسلام، مطالعات حدیث و سنت و مطالعات قرآنی از سال های میانی سده نوزدهم تا اواخر سده بیستم بحث می شود تا روشن شود که روند تحقیقات چگونه پیش رفت تا در دهه 1970 به تجدیدنظرطلبی انجامید؛ فصل دوم با جریان شناسی مطالعات قرآنی از دهه جنجالی 1970 تا دوران حاضر ارتباط دارد. در این فصل 9 قرآن پژوه غربی اثرگذار این زمان و نیز جریان شکاکیت نوین، رهیافت میانه و پروژه corpus coranicum معرفی می شوند. در سه فصل بعدی درباره سه نوع مطالعه تاریخ، زبان و تفسیر قرآن با توجه به آرای این پژوهشگران بحث می شود.
در فصل سوم، از کتاب های «مطالعات قرآنی و محیط فرقه ای» تالیف ونزبرو، «هاجریسم» از کرونه/کوک، «تجارت مکّی» نوشته کرونه و «بت پرستی و ظهور اسلام» از هاوتینگ و نیز دیدگاه های شکاکان نوین سخن می رود. فصل چهارم به کتاب های« بازسازی سرودهای مسیحی در قرآن» نوشته لولینگ و « خوانش آرامی-سریانی قرآن» از لوگزنبرگ می پردازد. در فصل پنجم آرای « ریپین» در «مجموعه مقالات قرآن و سنت تفسیری آن»، « رینولدز» در کتاب « قرآن و زیرمتن عهدینی» و سپس مطالب کتاب متن مقدس، شعر و ساخت یک جامعه از نویورت مطرح می شوند.
در پایان، پس از اشاره به تاثیرات و نتایج تحولات سال های گذشته بر مطالعات قرآنی امروز، ارزیابی کوتاهی درباره انتقادات مسلمانان بر تالیفات غرب ارائه شده است.