پدیدآور: حسن خرقاني
مشخصات نشر: قم: پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، ۱۳۹۸
مشخصات ظاهری: ج
شماره دیویی: ع 459 خ297/153
معرفی کتاب:
ابعاد گوناگون زیبایی های قرآن کریم از زاویه دانش هایی چند، درخور برسی است؛ از جمله علوم ادب عربی با حوزه های گوناگون آنف نقد ادبی، زبان شناسی با شاخه های گوناگون آن، زیبایی شناسیف موسیقی و ادبیات داستانی. آن چه تاکنون در این زمینه بیش تر به خدمت گرفته شده، علوم بلاغت است و از میان علوم بلاغت، دانشی که مستقیم به زیبایی شناسی سخن می پردازد، دانش بدیع است. کتاب « علوم بلاغی و زیبایی شناختی قرآن (2)» زیبایی های ادبی قرآن را با تکیه بر علم بدیع می شناساند.
سعی نویسنده کتاب پیش رو بر آن بوده که آرایه های بدیعی در خانواده هایی دسته بندی شوند و از عنوان هایی گویا استفاده شود و اصطلاحات در متن آورده و تبیین شوند. نکته دیگر آن که این کتاب، تنها نوشته ای در حوزه بلاغت نیست، بلکه مباحث علوم قرآنی و تفسیر در حوزه های مطرح شده را نیز پوشش می دهد.
درسنامه « علوم بلاغی و زیبایی شناختی قرآن (2)» در شانزده درس سامان یافته است: دو درس نخست به چیستی دانش بدیع و جایگاه آن در میان علوم لاغی، پیشینه و سیر تحولات این علم تا عصر حاضر و نقش آرایه های بدیعی در قرآن پژوهی و تفسیر می پردازند؛ درس های سوم و چهارم به نظم آهنگ قرآن و شناخت زیبایی های آوایی آن اختصاص دارند و نیز موسیقی قرآن و تناسبش با معنا را معرفی می کنند. دروس پنجم و ششم به آرایه هایی اختصاص دارند که موجب همگون سازی واژگان می شوند. درس های هفتم و هشتم به مبحث فواصل می پردازند و رابطه فواصل را با سجع بررسی می کنند. درس های نهم و دهم، درباره تکرارهای هنری در قرآن کریم اند. درس یازدهم آرایه های ترتیبی در قرآن کریم و نیز تحلیل اجمالی وجوه زیبایی شناختی و تفسیری آن ها را در بردارد. درس دوازدهم تضادها و تقابل های ادبی در قرآن کریم است. دروس سیزدهم و چهاردهم، ایهام و چندمعنایی در قرآن را شامل می شود. درس پانزدهم آرایه مبالغه را شناسایی می کند و آخرین درس، به بلاغت قصه در قرآن پرداخته است.
کتاب « علوم بلاغی و زیبایی شناختی قرآن (2)» در کتابخانه تخصصی علوم قرآن و حدیث آستان قدس رضوی موجود می باشد.