پدیدآور: محسن آرمين
مشخصات نشر: تهران: حکمت، ۱۳۹۹
مشخصات ظاهری: ۱۹۲ ص
شماره دیویی: ر 419 آ 297/152
معرفی کتاب:
نظریه « قرآن، کلام محمد (ص)» ، وحی را به تجربه دینی تقلیل می داد و محکوم به محدودیت های معرفتی و زیستی تجربه کننده آن می کرد. نتیجه این نگرش، تاریخ مندی، خطاپذیری و نسبیت وحی، چه در سطح لفظ و چه در سطح معنا بود. اما هر چه بود منطق وحی الهی، منطق بیداری و زبان وحی، زبان حقیقت بود و امکان استنباط ضابطه مند مفاهیم فرازمانی از آن فراهم بود. اما نظریه رویاهای رسولانه در گامی فراتر، وحی را به رویای انسانی با ویژگی های مردم شناسانه و فرهنگی خاص تقلیل می دهد و فهم ضابطه مندان آن را ناممکن و عملا به یک آرزو و رویا بدل می کند. کتاب « رویای فهم متن» به مثابه تلاشی متواضعانه ولی سرشار از دغدغه برای مشارکت در این مسیر، به بررسی و نقد نظریه رویاهای رسولانه اختصاص دارد.
کتاب« رویای فهم متن» از یک پیش گفتار و چهار مقاله در نقد این نظریه تشکیل شده است:
مقاله نخست، شامل چهار بخش است که در قالب یک مجموعه سه قسمتی مرتبط به هم در شهریور و مهر سال 1392 در فضای مجازی ( سایت جرس) منتشر شد. بخش دوم کتاب به بازنشر نسخه بازنگری شده مقاله ای با عنوان « نقد یک پاسخ: ابهام و مه آلودگی نظریه رویاهای رسولانه هم چنان باقی است» که نویسنده کتاب، در پاسخ به جوابیه دکتر سروش نوشته است.
مقاله سوم با عنوان « نظریه رویاهای رسولانه و مسئله اعتبار و فهم متن» است که حاوی متن بازنگری شده سخنرانی نویسنده کتاب می باشد.
چهارمین و آخرین مقاله کتاب « رویای فهم متن» به مطالب و ملاحظاتی عمدتا روش شناسانه در نقد نظریه رویاهای رسولانه اختصاص دارد و حاوی مطالبی است که در مقالات مندرج در کتاب حاضر به اجمال از آن ها سخن رفته و یا به منظور رعایت و حفظ انسجام مقالات، به آن ها اشاره نشده است.
کتاب « رویای فهم متن» در کتابخانه تخصصی علوم قرآن و حدیث آستان قدس رضوی موجود می باشد.