پدیدآوران: علی اکبر بابایی، علیرضا عظیمی فر، اعظم فرجامی، حیدرعلی رستمی نجف آبادی
مشخصات نشر: قم: پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، موئسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی رحمة الله علیه،1399
مشخصات ظاهری: 496ص
شماره بندی دیویی: ت 119 ب 297/19
معرفی کتاب:
آگاهی به تاریخ یک علم، انسان را با دانشمندان،کتاب ها، فراز و نشیب ها و تغییر و تطورهای آن علم و نقاط قوت و ضعف روش ها، مکتب ها و نظریات مطرح در آن دانش، آشنا می کند. بر این اساس، تاریخ تفسیر قرآن نیز می تواند نقش موثر و بسزایی در تفسیر درست قرآن و استفاده بهینه از آثار تفسیری مفسران داشته باشد. در تاریخ تفسیر قرآن با کتاب های تفسیری، مشخصات و ویژگی های آنها، تاثیر و تاثر آنها نسبت به یکدیگر، مذهب، میزان وثاقت، رتبه علمی و مکتب فکری مولفان آنها، چگونگی تفسیر و تغییرات و تطورات آن در دوران های مختلف آشنا می شویم. روشن است که این آشنایی می تواند در استفاده مناسب از کتاب های تفسیری و آرای مفسران، موثر و مفید باشد. مجموعه دو جلدی «تاریخ تفسیر قرآن» برای تحقق این اهداف تالیف شده است.
کتاب حاضر که مجلد دومِ« تاریخ تفسیر قرآن» می باشد، تاریخ تفسیر از آغاز غیبت کبرا تا پایان قرن ششم را در بردارد و در آن بیش از یکصد کتاب تفسیری یا اثر مرتبط با تفسیر معرفی شده است که در آن مقطع تاریخی تالیف، و اکنون چاپ شده یا نسخه خطی آنها موجود است و آشنایی با ویژگی های آنها می تواند نقش موثری در استفاده بهینه از آثار تفسیری آن عصر داشته باشد. هم چنین معرفی اجمالی حدود 270 اثر تفسیری مفقود و اشاره اجمالی به ویژگی ها و تطورات تفسیر در آن قرون، از مباحث دیگر این کتاب است که خواننده را با گستره میراث تفسیری اسلام، رواج تفسیر قرآن در آن عصر و میزان علاقه و اهتمام عالمان مسلمان آن دوره به تفسیر آشنا می کند.
جلد دوم کتاب «تاریخ تفسیر قرآن» ، شامل فصل چهارم و پنجم و ششمِ این مجموعه با عناوین « تفسیر در هفت دهه آغازین عصر غیبت کبرا»،« تفسیر در قرن پنجم» و « تفسیر در قرن ششم» می باشد.