پدیدآور: به کوشش علی خراسانی، محمد سحرخوان، علی مدبر (اسلامی)
مشخصات نشر: قم: پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ۱۳۹۹ -
مشخصات ظاهری: ج
شماره بندی دیویی: د 431 خ 297/4831
معرفی کتاب:
خانواده نخستین جایگاه رشد عاطفی و روانی انسان و نخستین نهاد برای فراگیری دانش است. در این میان، زنان همان گونه که از نظر کمّی، نیمی از جمعین هر جامعه هستند، در بُعد کیفی جامعه نیز نقش محوری و اساسی دارند. زن در ایجاد بسیاری از شاخصه های خانواده مطلوب و موفق که بر پایه آرامش، مودت و رحمت بنا شده، نقشی بی بدیل دارد. ایفای نقش همسری، مادری، دختری وخواهری از سوی زنان در خانواده، بیان گر اثرگذاری مهم آنان در امور خانواده است. آگاهی آحاد جامعه از آموزه های اسلام و قران کریم درباره زن و خانواده، ضمن این که می تواند به احقاق حقوق زنان و کاستن از مظلومیت تاریخی آنان بینجامد، می تواند در تعالی جامعه اسلامی و مطلوب، موثر باشد. پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن در پاسخ به این نیاز اجتماعی، مقالات مرتبط با زن و خانواده از دائره المعارف قرآن کریم گزینش کرده و در قالب مجموعه ای با عنوان « دانشنامه قرآنی زن و خانواده » منتشر ساخته است.
در این مجموعه، مقالات و مدخل ها با معیارهای ذیل گزینش شده اند: اَعلام زنان، اعم از مصرح مانند مریم و غیر مصرح مانند آسیه؛ موضوعاتی که با وجود زن تحقق پذیرند مانند ازدواج و طلاق؛ عناوینی که در تشکیل خانواده نقش دارند مانند شوهر و فرزند؛ موضوعات ویژه زنان مانند بارداری؛ مدخل های بیان گر احکام متفاوت برای زنان و مردان مانند ارث؛ القاب و عناوین ویژه زنان مانند مادر.
همه مقالات این دانشنامه دارای رویکرد قرآنی هستند و چنان چه مباحثی در قلمروهای دیگر مطرح شده اند، صرفا از باب ضرورت و ارتباط با آن رویکرد قرآنی است.
ضرورت تدوین دانشنامه قرآنی زن و خانواده و اصول و ضوابط تدوین مقالات، در ابتدای کتاب حاضر ارائه شده است.
جلد اول دانشنامه قرآنی زن و خانواده از حرف « آ» تا « س» را شامل می شود.