پدیدآور: محمد باقر سعيدي روشن؛ ويراستار: سعيد رضا علي عسگري؛ [به سفارش] وزارت علوم، تحقيقات و فناوي، مرکز هماهنگي و توسعه پژوهش و آموزش عالي قرآني
مشخصات نشر: تهران: قم: پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، ۱۳۹۸.
مشخصات ظاهری: چهارده، ۲۳۶ ص
شماره بندی دیویی: 1398 ع 578 س 297/15
معرفی کتاب:
جغرافیای مطالعات قرآنی را می توان در یک نگاه کلان در سه محور اساسی جستجو کرد: نخست مسائل شناخت نامه ای قرآن؛ دو، مسائل مربوط به چگونگی فهم و تفسیر قرآن مانند اصول، مبانی و قواعد تفسیر؛ سه، ذات معارف و آموزه های مستخرج از متن قرآن که در کتب تفسیر ترتیبی و موضوعی یافته می شود. محور اول از مبادی است که هویت الاهی این کتاب را به شیوه علمی احراز می نماید و معلوم می سازد که منشأ پیدایش این متن و پدیدآورنده آن کیست و این کتاب چگونه در میان بشر ظهور یافته و در اختیار انسان ها قرار گرفته است. مسائل وحی، نزول، اعجاز، جمع و تدوین و تحریف ناپذیری از این سنخ اند. پژوهش عالمانه این مسائل زمینه شناخت ذات قرآن و ویژگی های آن را فراهم می کند. پیداست که این مسائل برخی صبغه عقلی و اقتضای روش کلامی دارند و برخی جنبه نقلی. کتاب « علوم قرآني ۱ (وحي و نزول)» البته تنها چیستی و چرایی وحی و چگونگی نزول قرآن و شکل گیری آن را بررسی می کند.
کتاب کتاب « علوم قرآني ۱ (وحي و نزول)» که توسط محمدباقر سعیدی روشن به نگارش درآمده است در چهارده فصل با عناوین « قرآن در یک نگاه» ، « علوم قرآن و جایگاه آن» ، « وحی یا راهی دیگر برای معرفت» ، « تفسیر جامعه شناختی و روان شناختی از وحی» ، « وحی خدا، نه تجربه دینی» ، « وحی در آینه عقل و وحی» ، « امکان و ضرورت وحی نبوی» تنظیم شده است.