پدیدآور: سیدعبدالله اصفهانی
مشخصات نشر: تهران: سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاهها (سمت)، پژوهشکده تحقیق و توسعه علوم انسانی: دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم، 1400.
مشخصات ظاهری: ده، ۲۲۹ ص.
شماره بندی دیویی: ج 571 الف 297/159
معرفی کتاب:
سه ویژگی خاتمیت پیامبر صلوات الله علیه و آله، آخرین کتاب آسمانی بودن قرآن و معجزه جاودانه بودن قرآن، موجب برخورداری این کتاب آسمانی از ویژگی « جامعیت و گستردگی آموزه ها» شده است. قرآن کریم، ویژگی جامعیت را برای خویش برمی شمارد. هر چند کاربرد واژه جامعیت برای قرآن کریم از واژگان نوپدید در حوزه علوم قرآن است، لیکن مفهوم گستردگی آموزه های قرآنی از صدر اسلام و از سوی برخی صحابه مانند ابن مسعود تا عصر حاضر، طول و عرض گسترده ای را در سخن، دلایل و قائلان به خود اختصاص داده و آیات و روایات متعددی در این زمینه وارد شده و به مناسبت های مختلف در علوم اسلامی و ذیل مباحث مرتبط، مانند اعجاز محتوایی و اعجاز بیانی و بالندگی قرآن و نیز مبانی و قواعد تفسیر مطرح شده است. کتاب « جامعیت قرآن (۱): مبانی، مفاهیم، دیدگاهها و ملاکها در پاسخگویی به نیازهای فردی، اخلاقی و اجتماعی» در پاسخ به فقدان درسنامه ای جامع در این زمینه به نگارش درآمده است.
تالیف حاضر به شکل نظام مند و در چهارچوب فصل ها تدوین شده است به طوری که ضمن رعایت ترتیب منطقی مطالب فصول، هر فصل با هدف های آموزشی درس در آغاز فصل و گزیده مطالب و زمینه های مطالعاتی و پژوهشی در پایان هر فصل همراه شده است.
کتاب « جامعیت قرآن (۱)» در قالب پانزده درس باعناوین « کلیات» ، « پیش فرض های جامعیت قرآن 1»، « پیش فرض های جامعیت قرآن 2» ، « دلایل جامعیت قرآن 1: دلایل قرآنی » ، « دلایل جامعیت قرآن 2: دلایل قرآنی» ، « دلایل جامعیت قرآن 3: دلایل روایی» ، « دلایل جامعیت قرآن 4: دلایل عقلی» ، « روش شناسی کشف قلمرو موضوعی قرآن» ، « دیدگاه ها در باب جامعیت قرآن 1» ، « دیدگاه ها در باب جامعیت قرآن 2» ، « دیدگاه ها در باب جامعیت قرآن 3» ، « ملاک های جامعیت قرآن 1» ، « جامعیت قرآن 2» ، « جامعیت قرآن 3« و « جامعیت در علوم اسلامی» و برای دانشجویان رشته های علوم قرآنی و تفسیر در مقطع تحصیلات تکمیلی تهیه و تدوین شده است.