پدیدآور: ناصر محمدی
مشخصات نشر: تهران: دانشگاه پیام نور، ۱۴۰۰.
مشخصات ظاهری: هفده، ۲۷۸ ص.
شماره بندی دیویی: الف 352 م 297/175
معرفی کتاب:
کتاب « استنباط های فلسفی و کلامی از قرآن و حدیث» تلاشی است برای ارائه برداشت های فلسفی و کلامی که توسط حکیم متأله صدرالمتالهین شیرازی از قرآن و حدیث به عمل آمده است. البته در این اثر سعی شده است به تفاسیر بسیار محدود ابن سینا از قرآن نیز مراجعه شود و نگاه کاملا فلسفی او به قرآن و تاثیرش در ملاصدرا نشان داده شود.
روش مراجعه ملاصدرا به قرآن و حدیث، هم چون فلسفه او، روش حِکمی است که در آن، قرآن، عرفا و برهان به وحدت می گرایند. خوانش فلسفی، عرفانی و کلامی ملاصدرا از اصول اعتقادی دین با رویکرد تفسیر فلسفی و کلامی و عرفانی از آیات و روایات وارده هدفی است که مدنظر نگارنده بوده است.
صدرالمفسرین فیلسوفان مسلمان دارای آثار قرآنی و روایی مستقلی است؛ هم چون تفسیرالقرآن، مفاتیح الغیب، اسرارالآیات، شرح اصول الکافی و رساله های متعدد در زمینه قرآن و حدیث؛ اما گذشته از آثار قرآنی و روایی که در این نوشتار مطمع نظر اصلی نگارنده بوده اند، کلیه آثار فلسفی ملاصدرا نیز عرصه تفسیر و تأویل آیات کریمه قرآن و روایات است.
کتاب « استنباط های فلسفی و کلامی از قرآن و حدیث» با محوریت تفاسیر و شروح ملاصدرا از قرآن و حدیث و تا حدی ابن سینا در چهار بخش و یازده فصل سامان داده شده است: در بخش نخست به تفسیر فلسفی، ماهیت و چیستی آن پرداخته شده و روش عقلی، گرایش فلسفی و سبک تفسیری ملاصدرا و ابن سینا مورد بازخوانی قرار گرفته است.
در بخش دوم، موضوع مبدأ و معاد از دریچه زبان شناسی و با توجه به مشکلات زبانی سخن از خدا و آخرت و با عنوان زبان قرآن در سخن از این گونه مسائل مورد بررسی قرار گرفته است.
در بخش سوم، از وحی، چگونگی نزول و دریافت آن و جایگاه معرفت شناسانه اش در نظام فلسفی ملاصدرا سخن رفته و در آخرین بخش، قرآن، به عنوان یک متن وحیانی در اندیشه تفسیری ملاصدرا مورد بررسی و تأمل قرار گرفته است.