پدیدآور: محمد موحد
مشخصات نشر: تهران : نگاه معاصر، ۱۴۰۰.
مشخصات ظاهری: ۳۲۴ ص
رده بندی دیویی: م 976 ش 297/377
معرفی کتاب:
اسلام با طرح مفهوم جهاد، به بیان مولفه های آن در قرآن و سنت پرداخته و به مناسبت های مختلف، ابعاد گوناگون آن را مورد توجه قرار داده است. به جرات می توان گفت جهاد در قرآن و حدیث، موضوعی پربسامد محسوب می شود و از این حیث در زمره ی موضوعاتی چون نماز و زکات قرار می گیرد؛ چه این که مسلمانان به صورت میدانی با آن درگیر بوده و مقدار قابل توجهی از آیات قرآن، احادیث نبوی و به طور کلی آموزه های اسلامی، در فضای جنگ و جهاد صادر شده است. جستاری کوتاه در دیدگاه های تفسیری در باب جهاد نشان می دهد اندیشه های یکسان و هم سویی در این میان وجود ندارند. بسیاری از این تفاوت ها، ناشی از اختلاف در « مبانی» است و از جمله مهم ترین این مبانی، « مبانی انسان شناتی» می باشد. کتاب « مبانی فهم آیات جهاد» به منظور بررسی تاثیر مبانی انسان شناختی و تفسیری در فهم آیات جهاد سامان یافته و به دنبال کشف و پی جویی این مبانی و چگونگی تاثیر آن در تفسیر و پدیدآییِ خوانش های متفاوت از آیات جهاد به ویژه درباره فلسفه ی آن است.
فرآیند پژوهش در این کتاب، طی چهار فصل صورت می گیرد. فصل اول به « کلیات» و « مفاهیم» و « بایسته های موضوع » اختصاص دارد. در فصل دوم به « تحولات عصری و زمینه های شکل گیری مبانی» اندیشمندان مسلمان در باب جهاد پرداخته می شود. فصل سوم به توصیف و تحلیل « نگرش محدود به مبانی انسان شناختی و تفسیری جهاد» اختصاص یافته و در دو مبحث جداگانه، ابتدا مبانی انسان شناختی و سپس مبانی تفسیری مورد بررسی قرار می گیرد. « نگرش موسع ( بیشینه گرا) به مبانی انسان شناختی و تفسیری جهاد» عنوان فصل چهارم را تشکیل می دهد که در دو مبحث مورد تحلیل و توصیف قرار گرفته است.
پایان بخش کتاب « مبانی فهم آیات جهاد ( تأثیر مبانی انسانشناختی و تفسیری)» بخش « تحلیل و نتیجه گیری» است که برآیند سیر بحث را در پنج شماره بیان می کند.