آیه ای از نور
۱۴۰۲-۰۱-۲۴

طرح " آیه ای از نور"که در راستای تدبر و آشنایی بیش تر با مفاهیم قرآنی صورت گرفته است به تفسیر یک آیه یا بخشی از یک می پردازد. در تفسیر آیات نیز سعی می شود رعایت اختصار صورت پذیرد و نیز محتوایی ارائه شود که قابلیت فهم برای عموم را دربرداشته باشد.

در قسمت سوم طرح " آیه ای از نور" به مرور تفسیر بخش ابتدایی آیه 7 سوره اسراء می پردازیم:

این یک سنت همیشگی است که نیکی ها و بدی ها سرانجام به خود انسان باز می گردد، هر ضربه ای که انسان می زند بر پیکر خویشتن زده است و هر خدمتی به دیگری می کند، درحقیقت به خود کرده است، ولی مع الأسف، نه آن مجازات شما را بیدار می کند و نه این نعمت و رحمت مجدد الهی، باز هم به طغیان می پردازید و راه ظلم ، ستم و تعدی را پیش می گیرید و فساد کبیر در زمین ایجاد می کنید و برتری جوئی را از حدّ می گذرانید. ( تفسیر نمونه، آیت الله مکارم شیرازی، جلد دوازدهم، صفحه 39)

کار هر شخص اصالتا و ذاتا در حیطه نفس خود وی می ماند و آثار نخستین آن به خود او بازمی گردد و سایه اش به دیگری می رسد. برای تقریب به ذهن و از باب تشبیه معقول به محسوس، درباره اختصاص احسان و اسائه به عامل آن می توان گفت کسی که در باغچه خانه خود گل های معطر غرس می کند، همواره از بوی عطر دائمی آن ها بهره مند است، هرچند گاهی نسیمی بوی آن گل ها را به شامه رهگذران می رساند؛ نیز کسی که در خانه اش چاه فاضلابی حفر می کند، بوی بد چاه همواره دامنگیر خود اوست، هرچند شاید شامه رهگذری را بیازارد که این اثرگذاری عَرَضی و تَبَعی است.

تکرار" احسان" در " إِنْ أَحْسَنْتُمْ أَحْسَنْتُمْ لِأَنْفُسِكُمْ وَ إِنْ أَسَأْتُمْ فَلَها» برای ترغیب است، چون " اسائه" تکرار نشده است. ( تفسیر تسنیم، آیت الله جوادی آملی، جلد 48 صفحه 195)

پیام ها

1- نيكى و بدى ما، به خداوند سود يا زيانى نمى‌رساند بلكه نتيجه آن به خود ما باز مى‌گردد. «إِنْ أَحْسَنْتُمْ أَحْسَنْتُمْ لِأَنْفُسِكُمْ وَ إِنْ أَسَأْتُمْ فَلَها»

2- اوّل بايد از نيكى‌ها دم زد، سپس از بدى‌ها. إِنْ أَحْسَنْتُمْ‌ ... إِنْ أَسَأْتُمْ‌

3- انسان در انتخاب و چگونگى عمل خويش، آزاد است. إِنْ أَحْسَنْتُمْ‌ ... إِنْ أَسَأْتُمْ‌

4- فراز ونشيب‌هاى تاريخ ونابودى يهود بدنبال بلندپروازى آن، بر پايه قانون و سنّت الهى مى‌باشد. إِنْ أَحْسَنْتُمْ أَحْسَنْتُمْ‌ ...(تفسیر نور، آیت الله محسن قرائتی)

مؤلف/نویسنده/عکاس:
منبع:
تفاسیر نور، تسنیم و نمونه
افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید