پدیدآور: محمدرضا زیبایی نژاد
مشخصات نشر: قم: نشر معارف اهل بیت الطاهرین علیهم السلام، 1400.
مشخصات ظاهری: 262ص
رده بندی دیویی: خ 82 ز 297/4831
معرفی کتاب:
کتاب "خانواده" می کوشد تا گزارشی از متون اسلامی، بر اساس قرائت اهل بیت علیهم السلام در موضوع خانواده، به مخاطب ارائه نماید. در این نگاه خانواده گرامی ترین بنای اجتماعی است که بر اساس مودت و رحمت بنا می شود.
در طراحی حکیمانه خلقت، زن و مرد با ویژگی های تکوینی متمایز آفریده شده و زمینه تمایل به یک دیگر در آن ها نهادینه شده است (مکملیت هستی شناختی). این تمایزات تکوینی زمینه را برای کارکردهای مختلف اما هماهنگ و هم افزای آن دو در خانه و اجتماع فراهم می اورد (مکملیت کارکردی). در عین حال استحکام و شکوفایی خانواده به آن است که نظام های تربیتی رسمی و غیر رسمی، همسو با ویژگی های تکوینی و کارکردی زن و مرد، متربیان را با الگوی تناسب جنسیتی پرورش دهند. رویکرد برابری جنسیتی، علی رغم ظاهر زیبای آن، رویکردی ضد خانواده دارد و ناقوس فروپاشی خانواده است.
در این کتاب تلاش شده است با بهره گیری از بهترین متخصصان در هر رشته و موضوع، بستر آشنایی با معارف شیعه را فراهم آورد و با نگرش جامع به ابعاد گوناگون فکری، اجتماعی، حقوقی، فردی و معنوی، نگاهی متوازن و متناسب با واقعیت را به خوانندگان عرضه نماید.
کتاب« خانواده»، در نظر دارد خوانندگان را با ادبیات اسلامی درباره حانواده، به روایت اهل بیت علیهم السلام آشنا کند.
ساختار متن کتاب بدین گونه طراحی شده است که پیش از هرچیز، سخن از چیزهایی به میان آید که به مثابه پیش فرض ها و شالوده هایی هستند که بحث خانواده در اندیشه دینی، بر آنها بنا می شود. بنابراین، فصل نخست را به مبانی (پیش فرض ها) اختصاص داده شده است. در فصل دوم، مباحث کلی مشتمل بر چیستی و اهمیت خانواده مورد بحث قرار می گیرند. در فصل سوم، تشکیل خانواده، ازدواج و مباحث مربوط به آن مطرح می شود. فصل چهارم نیز به ساختار و روابط خانوادگی اختصاص یافته و پنجمین فصل نیز مربوط به ناسازگاری و اختلافات خانوادگی است و ناظر به طرح و تبیین رویکرد اسلامی در مواجهه با این ناسازگاری ها و اختلافات است. در فصل ششم نیز به مهم ترین بحران ها، چالش ها و تحولات خانواده در عصر جدید اشاره شده و رویگرد اسلامی به این امور نوپدید مطرح شده است.