خدا، جهان و انسان در قرآن: پژوهشی در افعال الهی و آثار آن
پدیدآور: محمدباقر سعیدی روشن
مشخصات نشر: قم: پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، 1400
مشخصات ظاهری: چهارده، 370 ص.
شماره دیویی: خ 578 س 297/42
معرفی کتاب:
کتاب « خدا، جهان و انسان در قرآن: پژوهشی در افعال الهی و آثار آن» به عنوان متن درس « افعال الهی» برای دانشجویان رشته الهیات ( گرایش کلامیه) در مقطع دکتری و رشته های الهیات، کلام و تفسیر موضوعی در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری تدوین شده است.
در « سرآغاز» کتاب حاضر چنین می خوانیم:
خدا چه نسبتی با جهان و انسان دارد؟ آیا خدا فاعل اوّل جهان است که پس از ایجاد عالم، نه او را با جهان کاری است و نه جهان را به او نیازی؟ یا آنکه آفریدگار عالم، پیوسته در جهان حضور فاعلی دارد و آفرینش و تدبیر عالم و آدم حقیقتی مستمر است؟ این پرسشی است دشوار که از دیرباز اندیشه متفکران متأله را معطوف خود داشته است. تبیین فعل خدا از چالشهای کلام جدید غرب است. آیا آفرینندة جهان، تنها نظارهگری است که از دور جریان تاریخ را مشاهده میکند؟ یا پیوسته در حوادث جهان و حیات انسان حضور دارد؟ اگر چنین است، اشیاء چه نقشی دارند؟ نظم و قانون عالم چیست؟ انسان و اختیار او چه میشود؟ فعل آفرینش، یک رشته مسائل اساسی در حوزه متافیزیک را در میان میکشد که نیازمند تأمل اساسی است.
الهیات قرآن این هنر را داراست که حضور فاعلی مستمر و مطلق خدا در متن همه حوادث عالم را در دل نظام سببی مسببی جهان و نقش اشیا تبیین میکند، تقدیر پیشین و قضای عینی خدا را در متن اختیار انسان جای میدهد، نظام جهان را قانونمند، فعل خدا را توأم با حکمت، آفرینش را غایتمند، و زندگی انسان را معنادار میبیند. نظر به جنس این پژوهش، تلاش شده رویکرد قرآن در آفرینش و تدبیر جهان و انسان در پرتو مبانی عقلی بازنمایی شود.
کتاب « خدا، جهان و انسان در قرآن: پژوهشی در افعال الهی و آثار آن» در 14 فصل با عناوین زیر به نگارش درآمده است:
1. مبادی، مفاهیم و قلمرو پژوهش؛ 2. جهان آفرینش، فعل آفریدگار یکتا؛ 3. حضور خدا در متن هستی و آفرینش پیوسته؛ 4. اوصاف واجب، افعال واجب؛ 5. کارگردان هستی؛ 6. توحید افعالی، نقش اسباب و اشیاء؛ 7. توحید افعالی و نقش انسان در افعال خویش؛ 8. تقدیر و قضای علمی خداوند؛ 9. قضا و قدر عینی خداوند، اراده انسان در سرنوشت خود؛ 10. مبادی و مراتب فعل الهی؛ 11. ویژگی های فعل الهی؛ 12. قانون مندی افعال الهی و نظام قانون مند جهان؛ 13. فعل الهی، هدفمندی و حکیمانگی؛ 14. هدف آفرینش جهان و انسان