پدیدآور: حسن علی اخلاقی امیری
مشخصات نشر: قم: مرکز بین المللی ترجمه و نشر المصطفی(ص)، 1400
مشخصات ظاهری : 376ص
شماره دیویی: ب 316 الف 297/2135
معرفی کتاب:
کتاب «بررسی خاستگاه های تعارض در احادیث فقهی»،که به بررسی خاستگاه های تعارض در احادیث فقهی پرداخته، دارای پنج فصل است که به اعتقاد نگارنده از نظم منطقی برخوردار هستند، این فصول و مباحث مورد بحث در هر یک، به ترتیب عبارتند از:
1.در فصل اول با عنوان «کلیات و مبانی»؛ ضمن بیان و تاکید بر اهمیت و نقش حدیث، در روند تداوم اسلام و احکام ففهی، به کلیات این پژوهش؛ شامل: توضیح اصطلاحات به کار رفته در این تحقیق از جهت لغت و اصطلاح، تعریف سنت و دلیل های حجیت سنت پیامبر(ص) که در همه مذاهب اسلامی پذیرفته شده و ادله حجیت سنت امامان معصوم(ع) طبق نظر شیعیان، اشاره می شود.احادیث مهم ترین و گسترده ترین منبع استنباط احکام در دست فقیه است.
2.در فصل دوم با عنوان« اختلاف و تعارض مرتبط با لفظ و معنای حدیث»؛ به اختلاف در وضع لغت عربی و تاثیر آن در تعارض احادیث با توجه به این که در این زبان، اصطلاحات مختلف زیاد به کار رفته، پرداخته شده است.
3. در فصل سوم، با عنوان «اختلاف ناشی از مبدا صدور احادیث» ابتدا به شرایط سخت زمان امامان معصوم(ع) پس از سپری شدن دوره خلفای سه گانه و پنج سال حکومت امیرالمومنین (ع) اشاره شده،آن گاه به برخی از ادله اخفای مقصود احادیث می پردازد.
4. در فصل چهارم، با عنوان«اختلاف و تعارض ناشی از روایان حدیث» به تلاش و رنج فراوان راویان حدیث در طول تاریخ اسلام برای حفظ و انتقال احادیث به دیگران و همت والای آن ها در این عرصه اشاره شده است.
5.و در انتهای کتاب« بررسی خاستگاه های تعارض در احادیث فقهی»و فصل پنجم،به مطالبی با عنوان« اختلاف و تعارض ناشی از شرایط زمانی و مکانی » پرداخته شده است