پدیدآور: سیدمحمدعلی غمامی؛ اصغر اسلامی تنها
مشخصات نشر: تهران: دانشگاه امام صادق علیه السلام، 1398.
شماره دیویی: ه 79 غ 297/159
معرفی کتاب:
خودمحوری به بحرانی در جهان امروز مبدل شده که به صورت نژادپرستی، غربمحوری و تکفیر نمایان شده است. مطالعات میانفرهنگی به مجموعه تلاشهای علمی اشاره دارد که در پی ارائه الگوهایی برای تغییر این جریان از دیگرستیزی به دیگرشناسی است. کتاب « همشناسی فرهنگی: الگوی قرآنی ارتباطات میان فرهنگی» سه الگوی غربی و سکولار را با عنوان تطابق، تعاون و تحاور در دو حوزه معرفتی تحلیلی و قارهای در سه مسیر تبیین میکند.
کتاب پیش رو، حاصل پژوهش و مباحثات مستمر مؤلفان آن است که در پنج فصل و در سیری منطقی و به هم پیوسته با هدف تجویز کنشی اجتماعی در مواجهه با این چالش ها نگاشته شده است.
فصل نخست به بررسی برداشت های مختلف در خصوص دانش واژه هایی نظیر ارتباطات، فرهنگ و ارتباطات میان فرهنگی اختصاص دارد. با توضیح نسبت فرهنگ و ارتباطات، تمایز اصطلاح ارتباطات میان فرهنگی با اصطلاحاتی نظیرِ ارتباطات بین فرهنگی، ارتباطات چند فرهنگی و ارتباطات ترافرهنگی تبیین شده است.
فصل دوم، سه سنت نظری ارتباطات میان فرهنگی با مراجعه به اصلی ترین نظریه پردازانش معرفی خواهد شد تا در رویکرد تطبیقی خویش، الگوی قرآنی تنها با سنت آمریکایی ارتباطات میان فرهنگی فهم نشود و ابعاد بیشتری از الگوی قرآنی ارتباطات میان فرهنگی کشف شود.
فصل سوم، چارچوب های نظری الگوی قرآنی ارتباطات میان فرهنگی پی ریزی شده است. این فصل، مطالعات انسان شناختی را در چارچوب مسئله ارتباطات میان فرهنگی و در قالب دو مفهوم بنیادینِ «خود» و «دیگری» بازخوانی کرده است و با انسان شناسی قرآنی در دو مرتبه آفرینش (خلق) و پیدایش (جعل) خود و دیگری مقایسه کرده است.
فصل چهارم، الگوی ارتباطات میان فرهنگی در قرآن را پی می گیرد که مضمون محوری آن، واژه قرآنی «تعارف» است و در فصل پنجم کتاب « همشناسی فرهنگی: الگوی قرآنی ارتباطات میان فرهنگی» ، تلاش شده است تا با مرور تمام فصول گذشته، ابعاد الگوی ارتباطات میان فرهنگی در قرآن کریم در مقایسه با دیگر الگوهای این حوزه روشن شود.