پدیدآور: سیده بتول ضیاء الدین
مشخصات نشر: قم: مرکز بین المللی ترجمه و نشر المصطفی (ص) ، 1400.
مشخصات ظاهری: 243 ص.
شماره دیویی: ر 53 ض 297/153
معرفی کتاب:
کتاب « روش شناسی برداشت مبتنی بر دلالت های اقتضایی، تنبیهی و اشاره ای آیات قرآن کریم» در 5 فصل به ترتیب زیر توسط سیده بتول ضیاء الدین به نگارش درآمده است: کلیات و مفاهیم؛ مبانی برداشت از آیات قرآن؛ دلالت اقتضاء و شیوه برداشت مبتنی بر آن؛ دلالت تنبیه و شیوه برداشت مبتنی برآن؛ دلالات اشاره و شیوه برداشت مبتنی بر آن.
در مقدمه کتاب حاضر چنین می خوانیم: بیش تر مفسران اعم از متقدمان و متأخران، برداشت هایی را از آیات قرآن با عناوین مختلف، به روش بهره گیری از دلالت های اقتضایی، تنبیهی و اشاره ای عرضه داشته اند؛ اما بحث و گفت و گو در خصوص دلالات های اقتضائی، تنبیهی و اشاره ای و بررسی نوع و حدود دلالات آن، به طور مستقل کمتر مطرح شده است. این در حالی است که هر گونه برداشت از نصوص دینی و قرآنیف باید مبتنی بر یکی از دلالت های لفظی باشد و ارائه ضابطه و روش برداشت مبتنی بر دلالت های اقتضائی، تنبیهی و اشاره ای آیات قرآن، در حد امکان از لغزش در برداشت های تفسیری می کاهد. کتاب « روش شناسی برداشت مبتنی بر دلالت های اقتضایی، تنبیهی و اشاره ای آیات قرآن کریم» به این مهم می پردازد.
در مقدمه کتاب حاضر چنین می خوانیم:
اثر پیش رو با روش توصیفی- تحلیلی و مراجعه به منابع علم اصول و برخی پژوهش های قرآنی، حجیت این دلالت ها را بررسی کرده و به تبیین اقسام هر یک از آن ها پرداخته و سپس از طریق بررسی کتاب های تفسیری و بلاغی، روش و معیاری در برداشت مبتنی بر این دلالت ها ارائه داده و نمونه های کاربرد این دلالات ها را در تفسیر قرآن مطرح ساخته است.
دستاورد کتاب « روش شناسی برداشت مبتنی بر دلالت های اقتضایی، تنبیهی و اشاره ای آیات قرآن کریم» ارائه تعریف معین از میان تعاریف متشتت، بیان اقسام و ارکان این دلالت ها همراه با تطبیقات قرآنی، ارائه روش شناسایی دلالت های اقتضائی، تنبیهی و اشاره ای در آیات شریفه، همراه با تبیین کاربردهای هر یک در نزد مفسران و تطبیق برداشت های تفسیری در آیه 184 سوره بقره است.