پدیدآور: محمد بنی هاشمی
مشخصات نشر: تهران: مرکز فرهنگی انتشاراتی منیر، 1401
مشخصات ظاهری: 284 ص
شماره دیویی: ع 739 ب 297/4812
معرفی کتاب:
کتاب « علم و عقل در کتاب و سنت »، اولین نوشتار از یک مجموعه سه جلدی با عناوین : « 1. «علم و عقل در کتاب و سنت»، 2. توحید در کتاب و سنت»، 3. «عدل در کتاب و سنت» می باشد که خلاصه ی حلقه ی اول و دوم سلسله مباحث اعتقادی است . این سه کتاب شامل حداقل معارفی است که برای تحصیل تفقه در دین، ضروری به نظر می رسد. با این حال تسلط بر همه ی ظرائف این سه، برای کسانی که آشنایی ابتدایی با معارف وحیانی ندارند، نیازمند درس گرفتن از اساتید آشنا به مطالب عمیق تر می باشد.
مولف کتاب به این نکته تاکید دارد که برای بهره مندی کامل از این سه کتاب، لازم است که ترتیب مطالعه ی آن ها حفظ شود تا ان شاء الله حق مطلب در مورد این سه رکن دین شناسی، ادا گردد.
تفقه در دین که نیاز هر مسلمانی است، با تامل در دو موهبت الهی یعنی نور علم و نور عقل آغاز می گردد. غیر از معرفت خدای متعال که معلوم و معقول واقع نمی شود، سایز معارف دینی به نور علم و عقل برای انسان آشکار می گردد. لذا توجه به احکام و اوصاف این دو نور و نیز حجیت آن دو بحث لازمی است که در کتاب علم و عقل در کتاب و سنت مورد بررسی قرار گرفته است.
کتاب حاضر در پنج بخش گردآوری شده است:
1.بخش اول: احکام و اوصاف نور علم که شامل سه فصل می باشد؛ ظهور ذاتی نور علم،رابطه علم با حافظه و حواس، علم حقیقتی خودمعیار.
2. بخش دوم : شرافت و قداست نور علم؛ شامل چهار فصل: نور علم در احادیث، علو مرتبه ی نور علم، حجیت ذاتی نور علم، تنزه علم از نیازمندی به معلوم.
3. بخش سوم: طلب علم از معدن علم؛ شامل سه فصل: ضرورت و چگونگی طلب علم، اهل بیت (ع) مثل اعلای خدا و معدن علم، بایسته ها و نبایسته های طلب علم.
4.بخش چهارم: شناخت نور عقل؛ شامل چهار فصل: شناخت وجدانی عاقل از عقل، نور عقل در احادیث، رابطه ی نور علم و عقل، حجت و برهان الهی.
5.بخش پنجم: نقص و کمال بهره مندی از نور عقل؛ شامل دو فصل؛ زمینه های بهره مندی بیشتر از نور عقل، زمینه های محجوب شدن از نور عقل.