مریم بصیری نویسنده پر کار اهل ارومیه، کارشناس تئاتر و کارشناسارشد ادبیات نمایشی است. انتشار بیش از ۶۰ اثر داستانی همچون «دخیل عشق»، « زنی که پشت خزر خواب بود»، «پشت صحنه یک رویا» و... در کارنامه ادبی او دیده میشود، او در جدیدترین اثر خود به سراغ زندگی امام محمد باقر(ع) رفته است و رمان « مردی که در همه چیز را میدانست» را در 10 فصل با زاویه دید دانای کل غیر محدود روایتهایی را در قالب شخصیتهای مختلف در یک دوره زمانی دو ساله در دهه 110 هجری که امام محمد باقر(ع) بیشتر درگیر غُلات و غلوکنندگان در دین و مذاهب مختلف بودند، بیان میکند.
«مردی که همه چیز را میدانست» در واقع نخستین رمان تاریخی با نگاهی به مستندات مکتوب، درباره امام محمدباقر(ع) است که به زندگی خانوادگی و اجتماعی امام و حوادث موجود زمانه ایشان اشاره دارد؛ دورانی که رهبران فرقههای به ظاهر اسلامی که همگی برگرفته از کفر بودند، با سِحر و حیلههای مختلف مردم را فریب میدادند. در زمانی که اسلام 73 فرقه شده بود، تفکرات و ادعاهای عجیب زیادی مطرح میشد. پیروان این فرقهها در مدینه و کوفه پراکنده بودند و رهبران آنها، خود را امام، پیغمبر و حتی خدا میدانستند. این غالیان با توجه به اوضاع سیاسی و اجتماعی دوران امامت امام محمدباقر و امام صادق (ع) سعی داشتند خود را برتر از این دو امام بزرگوار نشان دهند و مردم را مرید خویش کنند.
یکی از این غُلات با زن یهودی جادوگری در ارتباط است و با علم تنجیم و شعبده، مردم را فریب میدهد. او ادعای نبوت و معجزه میکند و به دستور زن دیگری که رهبر غُلات کوفه است، در مقابل امام، سربلند میکند. هرچند در تاریخ اطلاعات زیادی از این زن موجود نیست، اما وی و پدرش از مخالفان سرسخت امام بودند.
پرداختن به زندگی فردی و خانوادگی امام در مواجهه با همسران، فرزندان، بستگان، دوستان، دشمنان، کنیزان، غلامان و... از ویژگیهای دیگر این رمان است و مخاطب را از نزدیک با رفتار و گفتار امام محمدباقر (ع) آشنا میکند. قابل ذکر است تمام گفتگوهای امام براساس احادیث ایشان و روایات منقول از ائمهاطهار (ع) نوشته شده است.