حجت الاسلام والمسلمین دکترمحمدعلی رضایی اصفهانی در نشست علمی یکصد و هجدهم همایش بینالمللی اندیشههای قرآنی امام خامنهای (مدظله العالی) با موضوع روش شناسی تفسیر امام خامنه ای، در دانشگاه رضوی به ایراد سخن پرداخت.
وی افزود: یکی از مشکلات این است که اغلب فقط وجه سیاسی رهبر معظم انقلاب را میبینند، اما از جنبه های علمی، فقاهتی و تفسیری شخصیت رهبر انقلاب آن طور که باید اطلاعاتی ندارند و روشنگری نیز در این باره صورت نگرفته است.
بیش از ۱۰جلد از تفاسیر رهبر انقلاب تاکنون چاپ شده است که لازم است ببش از این مورد توجه طلاب قرار گیرد.
طرح مباحث نوین در تفسیرهای قرآنی
حجت الاسلام دکتر رضایی اصفهانی با اشاره به این مطلب که در مطالعاتی که انجام دادیم متوجه شدیم حضرت آیت الله خامنهای در تفاسیر خود مباحث نوینی را مطرح کرده و از زاویه جدیدی به موضوعات پرداخته اند، گفت: تفسیرهای قرآن ایشان از سال ۱۳۴۷ در قالب جلسات سخنرانی، تدریس و خطبههای نماز جمعه شروع شده است.
وی در خصوص چاپ تفاسیر سورههای قرآنی رهبر انقلاب به صورت کتاب که در ایام پیش از انقلاب به سختی ضبط شده است و امروز به چاپ رسیده است عنوان کرد: آیتالله خامنهای تفسیر سوره توبه را در مشهد سال ۱۳۵۳ آغاز کردند که به دلیل کمبود امکانات، ۱۰۰ جلسه تفسیر قرآن را با یک نوار کاست ضبط میشده است و همان شب پیاده میکردند و فردا با همان نوار کاست جلسه بعدی را ضبط میکردند و امروز تفسیر سوره توبه در ۸۰۰ صفحه به چاپ رسیده است.
وی ادامه داد: تفسیر سوره حمد در ۱۳۶ صفحه، سوره بقره در ۸۲۰ صفحه و سورههای حشر، مجادله، ممتحنه، جمعه، تغابن و ... به چاپ رسیده است که هر کدام با نگاهی نو پرداخته شده است.
۷۰۰ موضوع شناخته شده برای پایان نامه از تفسیرهای رهبر انقلاب
دبیر علمی کنگره اندیشههای قرآنی امام خامنهای بیان داشت: حدود ۷۰ پایان نامه دفاع شده در مباحث قرآنی رهبر انقلاب، بیش از ۱۰۰ پایان نامه در خصوص اندیشههای رهبری نوشته شده است.
وی افزود: حدود ۷۰۰ موضوع برگرفته از تفسیرهای آیت الله خامنهای برای انتخاب پایان نامه و مقاله شناسایی کردیم که در سایت کنگره بارگذاری شده و طلاب و دانشجویان میتوانند از آن استفاده کنند.
استاد تمام جامعه المصطفی العالمیه تصریح کرد: روش اصلی تفسیری رهبر انقلاب، اجتهادی و جامع است یعنی هم از روش قرآن به قرآن، هم روش علمی، هم عقلی و هم روایات استفاده کردهاند و در تمامی آثار سعی کرده است معتدل باشند و تفسیر به رای را ممنوع و باطل اعلام کرده اند.
وی افزود: از میان ۲۰ گرایش تفسیری سه گرایش اجتماعی، سیاسی و تربیتی اخلاقی در آثار ایشان برجسته است. تاثیرپذیری تفاسیر رهبر انقلاب از روش علامه طباطبایی که تفسیر قرآن به قرآن بوده و نیز گرایش سیاسی ایشان به مبانی فکری امام خمینی (ره) در این آثار کاملا مشهود است.
حجت الاسلام دکتر رضایی اصفهانی به مبانی تفسیری حضرت آیت الله خامنهای به دو وجه عام و خاص اشاره کرد و گفت: مبانی عام تفسیری ایشان شامل توجه به ملازمه قرآن و اهل بیت (ع)، بطن قرآن، حجیت ظواهر قرآن، توجه به شان نزول آیات، اعتبار سنجی قرائات و غیره است.
وی افزود: در مبانی خاص نیز نوآوری داشتند از جمله مطرح کردن این نکات که تفسیر آیات در تفسیر فردی منحصر نمیشود بلکه اجتماعی است، قرآن کتاب قواعد زندگی است، قرآن کتاب وحدت آفرین است، کتاب سیاسی و انقلاب ساز است و کتاب استقامت و مبارزه ضد استکبار و تحول آفرین در علوم مختلف است.
وی ادامه داد: یکی از نوآوریهای ایشان در تفسیر مربوط به حج است و سبب تغییر نگاه عموم جامعه به حج شده و از ویژگیهای گرایش تفسیری ایشان است که تا این حد توانسته بر مبانی و تعاریف ذهنی و عملی اثرگذار باشد.