پدیدآور: سیدمحمود طیب حسینی، محمدعلی مروجی طبسی
مشخصات نشر: قم: پژوهشگاه حوزه و دانشگاه: نشر معارف اهل البیت الطاهرین علیهم السلام، 1401.
مشخصات ظاهری: 318 ص.
شماره دیویی: و 969 ط 297/153
معرفی کتاب:
در مطالعه بدوی روایات ممکن است چنین به نظر آید که بخش بزرگی از روایات نقل شده از امامان معصوم علیهم السلام تأویل آیات شریفه قرآن اند یا دست کم آن چه در این روایات، در شرح کلمات و عبارات آیات قرآن بیان شده، مطابق با معانی آمده در کتاب های لغت و یا معنایی که در تفاسیر ادبی برای کلمات قرآن بیان شده، ناسازگار است. بنابراین ضرورت دارد این بخش از روایات منقول از امامان معصوم علیهم السلام از ابعاد مختلف تحلیل و رمزگشایی شود که این مهم در کتاب « « واکاوی واژگان قرآن در روایات اهل بیت علیهم السلام» صورت گرفته است.
در بخش اول این کتاب به مباحث نظری شرح مفردات قرآن در روایات اهل بیت (ع) (مشتمل بر کلیات، منابع شرح مفردات قرآن، کارکردهای احادیث در شرح معنای کلمات قرآن، اصول شرح مفردات قرآن از منظر اهل بیت (ع)، هم معنایی و چند معنایی در کلمات قرآن) و بخش دوم آن به شرح واژههایی از قرآن بر اساس روایات اهلبیت(ع) (شرح بیش از چهل واژه و مشتمل بر واژگان ناظر به اوصاف الهی، واژههای فقهی، واژههای کلامی، واژههای اخلاقی-تربیتی، و واژههای ناظر به دیگر معارف قرآن) پرداخته است.
در مقدمه این اثر چنین می خوانیم:
یکی از ابعاد کارآمد رجوع به سخنان گوهر بار اهل بیت علیهم السلام برای دستیابی به گوهر معرفتی آیات الهی، فهم صحیح معنای واژگان قرآن کریم است.
جستجو در میان معانی که معصومین علیهم السلام درباره واژگان قرآن بیان کرده اند و نیز نظر دقیق در استعمالات اهل بیت علیهم السلام نسبت به واژگان قرآنی، راهگشای فهمی ژرف و متفاوت از آیات است که با نگاه ها و شیوه های دیگر گاه تفاوتی اساسی دارد.
کتاب « واکاوی واژگان قرآن در روایات اهل بیت علیهم السلام» تلاشی نو برای نگاهی مجدد به واژگان قرآنی با توجه به احادیث اهلبیت(علیهمالسلام) و پیادهسازی روشمند این نگاه در نمونههای عینی همراه با ارائه تفاوت نتیجه این نگاه با دیگر روشهاست که با قلم سید محمود طیب حسینی و محمد علی مروجی طبسی منتشر شده است.