پدیدآورندگان: رحیمه آقایی، زینب روستایی
مشخصات نشر: قم: دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم، 1401
مشخصات ظاهری: 167ص
رده بندی دیویی: ن 661 آ 297/153
معرفی کتاب:
یکی از راه های دست یابی به زوایا و لایه های معنایی یک متن و فهم مقصود متکلم، توجه به سیاق می باشد که یکی از موارد بسیار مهم در تفسیر آیات قرآن کریم و یکی از قرائن متصله در فهم کلام می باشد، در مورد به کار گیری سیاق در تفاسیر باید گفت که در طول تاریخ تفسیر نویسی، دانشمندان و مفسران قرآن در تفاسیرشان از سیاق بهره جسته اند و یکی از این مفسران که به نقش سیاق در تفسیر آیات توجه داشته، ابن عاشور است که از عالمان اهل سنت قرن چهاردهم و از فقهای بزرگ معاصر بوده که از نظر علمی در لغت و ادبیات تخصص داشته و در تفسیر خود التحریر و التنویر از سیاق و مشتقات آن زیاد استفاده کرده و اهمیت آن جهت تفسیر قرآن را برای مفسر بیان کرده که مفسر نیاز مبرم به آن دارد. در کتاب « نقش سیاق در ترجیح آرای ادبی در تفسیر التحریر و التنویر» ، به بررسی نقش سیاق در ترجیح آرای ادبی پرداخته شده و این سوال مطرح است که ابن عاشور در تفسیر خود، در چه مواردی و تا چه اندازه از سیاق در تبیین مباحث ادبی و ترجیح یک نظر بر دیگر آرا بهره برده است.
این کتاب در سه فصل تهیه و تنظیم شده است که در فصل اول، نقش سیاق در ترجیح آرای صرفی و قرائی بررسی شده که شامل: صرف در لغت و اصطلاح، موارد استناد به سیاق در حوزه ی صرفی، قرائت در لغت، علم قرائت و موارد استناد به سیاق است.
در فصل دوم، به نقش سیاق در ترجیح آرای نحوی که شامل: نحو در لغت، علم نحو و موارد استناد به سیاق می باشد، پرداخته شده است. فصل سوم کتاب « نقش سیاق در ترجیح آرای ادبی در تفسیر التحریر و التنویر» ، نقش سیاق را در ترجیح آرای بلاغی و لغوی بررسی می کند که شامل: بلاغت در لغت و اصطلاح، موارد استناد به سیاق، معنای لغوی و اصطلاحی لغت و موارد استناد به سیاق در بحث لغت است.