پدیدآور: امید قربانخانی
مشخصات نشر: قم: دانشگاه قم، انتشارات، 1401
مشخصات ظاهری:334ص
شماره دیویی: م 546 ق 297/153
معرفی کتاب:
کتاب « مبانی منطق بیانی قرآن از منظر روایات »به بررسی ویژگی های زبان شناختی کلام الهی براساس روایات معصومان(ع) می پردازد. پرسش اصلی این پژوهش عبارت است از این که مبانی منطق بیانی قرآن از منظر روایات چیست؟ به جهت آن که کلام الهی مانند هر کلام دیگری دارای دو مولفه اصلی متکلم و مخاطب است که در چگونگی منطق بیانی آن تاثیرگذار هستند، سوال فوق را می توان به دو پرسش فرعی زیر تجزیه کرد:
1. از منظر روایات، مبانی منطق بیانی قرآن به لحاظ الهی بودن مبدا آن چیست؟
2. از منظر روایات، مبانی مزبور به لحاظ بشری بودن مقصد قرآن کدامند؟
از آنجا که این پژوهش یک تحقیق اکتشافی است، ارائه فرضیه در آن وجهی ندارد اما با توجه به سوالات فرعی، که محورهای اصلی تحقیق را ترسیم می کنند، به تناظر می توان شاخصه هایی که تاکنون در آثار عالمان دینی برای زبان قرآن مطرح شده است را به عنوان فرضیه های تحقیق دانست و روشن کرد که موضع روایات معصومان(ع) در قبال آن ها چیست، و در صورت تایید یک مبنا احیانا چه قیود و شروطی برای آن قائل هستند.
از این رو، مباحث کتاب « مبانی منطق بیانی قرآن از منظر روایات » در سه فصل به شرح ذیل سامان یافته است:
1.کلیات: در این فصل ابتدا موضوع تحقیق، ضرورت و هدف آن تبیین می شود و با مرور مطالعات پیشین، تفاوت اثر حاضر با آثار گذشته مشخص می گردد.
2. مبانی متناسب با مبدا الهی قرآن: این فصل با لحاظ قدسی بودن منشا قرآن، به بررسی سه موضوع گفتاری و نوشتاری بودن قرآن، کارکرد انگیزشی یا معرفت بخشی زبان قرآن و لایه های معنایی در کلامی الهی می پردازد.
3. مبانی متناسب با مقصد بشری قرآن: این فصل با نظر به اینکه مخاطب قرآن انسان ها هستند، از میان بحث زبان قرآن سه موضوع فهم پذیری کلام الهی، عرف پذیری آن وتناظر دلالی میان آیات را مورد بررسی قرار می دهد.