رحیم‌پور ازغدی: آیات قرآن بهترین راهنما برای جهاد فی سبیل‌الله است
۱۴۰۲-۰۸-۲۳
کارشناس و پژوهشگر قرآنی گفت: آیات قرآن بهترین راهنما برای چگونگی پرداختن به جهاد فی سبیل‌الله است و بسیاری از مسائلی که برای جهاد در قرآن وجود دارد در زمان حال هم مصداق پیدا می‌کند

استاد حسن رحیم‌پور ازغدی در سلسله جلسات تفسیر امام رضا(ع) که در محل دارالقرآن الکریم حرم مطهر رضوی برگزار شد، با اشاره به آیات 162 و 163 سوره آل عمران؛ «اَفَمَنِ اتَّبَعَ رِضْوَانَ اللَّهِ كَمَنْ بَاءَ بِسَخَطٍ مِنَ اللَّهِ وَمَأْوَاهُ جَهَنَّمُ وَبِئْسَ الْمَصِيرُ هُمْ دَرَجَاتٌ عِنْدَ اللَّهِ وَاللَّهُ بَصِيرٌ بِمَا يَعْمَلُونَ» گفت: این آیات زمانی که رسول خدا(ص) دستور حرکت به سوى اُحد را صادر کردند نازل شده است.

وی تصریح کرد: بعد از این دستور پیامبر(ص) منافقان به بهانه‏هاى مختلف در مدینه ماندند و گروهى از مسلمانان ضعیف الایمان نیز از آنها پیروى کرده و در جبهه حاضر نشدند و خداوند در آین آیات می‌فرماید:«آیا كسى كه خشنودى خدا را پيروى مى‌‏كند مانند کسی است كه به خشم خدا دچار گرديده و جايگاهش جهنم است و چه بد بازگشتگاهى است. هر یک از ايشان را نزد خداوند درجاتى است و خدا به آنچه مى كنند بيناست.»

این کارشناس و مفسر قرآنی افزود: این آیه نشان می‌دهد که بهشت هم مراتب و مدارجی دارد و اینطور نیست که همه بهشتیان جایگاه یکسان و مساوی داشته باشند بلکه بسته به عملی که دارند در آنجا درجه بندی می‌شوند. بنابراین اعتقادات و اعمال در درجات بهشتیان تاثیر دارد.

وی ابراز کرد: در پایان آیه 163 این سوره آمده است؛«وَ اللَّهُ بَصِیرٌ بِما یَعْمَلُونَ» یعنی همه اعمال و رفتار از ریز و درشت زیر ذره بین خداوند است و او بر همه اعمال و حتی تخیلات و خطورات ذهنی ما نیز بینا است و به هر کس طبق نیت و ایمان او درجه و رتبه عطا می‌کند.

رحیم‌پور ازغدی اظهار کرد: امام رضا(ع) ذیل این آیات فرمده‌اند: فاصله درجات شما در بهشت از زمین تا آسمان است آن عده‌ای که پشت به خدا و پشت حق زندگی کرده‌اند «مَأْوَاهُ جَهَنَّم» است و این جهنم بروز همان اعمال آنها در زندگی است.

وی عنوان کرد: خداوند از تعبیر «مَأْوَاهُ جَهَنَّم» برای کفار، مشرکین و افراد بت پرست استفاده نکرده بلکه این تعبیر راجع به مسلمانان و کسانی است که همراه پیامبر(ص) به جنگ آمده بودند ولی وقتی دیدند ادامه جنگ به نفع آنها نیست جبهه اسلام را رها کردند.

این پژوهشگر قرآنی بیان کرد: خداوند در آیه 155 این سوره فرموده است؛« إِنَّ الَّذينَ تَوَلَّوْا مِنْكُمْ يَوْمَ الْتَقَى الْجَمْعانِ إِنَّمَا اسْتَزَلَّهُمُ الشَّيْطانُ بِبَعْضِ ما كَسَبُوا وَ لَقَدْ عَفَا اللهُ عَنْهُمْ إِنَّ اللهَ غَفُورٌ حَليمٌ». در این آیه خداوند از عفو و بخشش كسانى که در جنگ اُحُد بر اثر ضعف ایمان فرار كردند خبر داده است ولی خداوند دو گره را نمی‌بخشد یکی کسانی که از پیروزی مسلمانان ناراحت می‌شود و دوم کسانی که منافق هستند.

وی اظهار کرد: آیه دیگری که حضرت رضا(ع) در ذیل آن فرمایش فرموده‌اند، آیه 186 این سوره است؛ لَتُبلَوُنَّ فِي أَموَلِكُم وَأَنفُسِكُم وَلَتَسمَعُنَّ مِنَ ٱلَّذِينَ أُوتُواْ ٱلكِتَبَ مِن قَبلِكُم وَمِنَ ٱلَّذِينَ أَشرَكُواْ أَذى كَثِير وَإِن تَصبِرُواْ وَتَتَّقُواْ فَإِنَّ ذَلِكَ مِن عَزمِ ٱلأُمُورِ» است.

رحیم‌پور ازغدی بیان کرد: امام رضا(ع) در تبیین این آیه فرموده‌اند: خداوند شما را با اموال و جان‌هایتان آزمایش می‌کند. بنابراین کسانی که خداوند مال زیادی به آنها عنایت فرموده است بین دو راهی بهشت و جهنم هستند اگر از این مال به فقرا و مستمندان کمک کنند بهشتی و اگر بخل بورزند و انفاق نکنند جهنمی خواهند بود.

 

مؤلف/نویسنده/عکاس:
منبع:
سایت آستان نیوز
افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید