
پدیدآور: یوسف القرضاوی؛ مترجم: محمود محمودی
مشخصات نشر: تهران: نشر احسان، 1401
مشخصات ظاهری: 944ص
شماره دیویی: د 577 ق 297/72
معرفی کتاب:
کتاب «دانشنامهی آداب اسلامی» را شیخ قرضاوی پس از 90 سالگی به کتابخانهی اسلام ارائه داده اند و بدیهی است که دستاورد این فقیه دنیادیده و باتجربه، بسیار ارزشمند و کاربردی خواهد بود.
او در کتاب «دانشنامهی آداب اسلامی» ابتدا ریشه ی لغوی « ادب» را در زبان عربی دنبال می کند و به بیان فراگیری و گستردگی معنوی آن می پردازد. سپس ادب فرد مسلمان را در ارتباط با خدای متعال و پیامبر(ص) بیان می کند و به ما یاد می دهد چه ادبی را در مورد خویشتن رعایت کنیم که بتوانیم به کمال و تعالی نائل شویم.ایشان در فصل های بعدی کتاب، آداب فرد مسلمان را در زندگی روزمره و در صحنهی اجتماع نیز به تفصیل شرم می دهد و مهم این است که تمام مطالب کتاب، مستند به آیات قرآنی و احادیث نبوی و آراء فقهاء است و با انبوهی از اشعار دل انگیز، زینت یافته است.
مولف در مقدمه کتاب می نویسد: این کتاب را در زمینه ی فقه آداب شرعی نگاشته ام و آن را « ادب مسلمان در ارتباط با خدا و خود و مردم و حیات» نام نهاده ام که در واقع جزئی از مجموعه کتاب های من تحت عنوان« تسهیل فقه برای مسلمان امروز در پرتو قرآن و سنت» می باشد. محور مطالب این کتاب، فقه است و مانند سایر آثار من در چهارچوب فقه اسلامی – و در ابعاد مختلف آن: عقیده و شریعت و اخلاق و فرهنگ و تمدن و فقه سلوک (راه تقرب به خدا) قرار می گیرد.