پدیدآور: انگلیکا نویورت، میشلآنتونی سلز
مترجم: علی شریفی سید محمد موسوی مقدم
مشخصات نشر: تهران: انتشارات دانشگاه علامه طباطبائی، 1402
شماره رده بندی: م 842 ن / 159 /297
معرفی کتاب:
کتاب «مطالعات قرآنی امروز» تألیف آنجلیکا نویورت و مایکل سلز در سال ۲۰۱۹ در ۳۷۲ صفحه منتشر شده است. مطالعات قرآنی با استفاده از روشهای نوین تفسیر متون در غرب، از یک قرن و نیم پیش آغاز شده است. میشل کوئیپرس، قرآنپژوه بلژیکی و عضو انستیتو دومینیکی قاهره، معتقد است مطالعات قرآنی انجام گرفته توسط روشنفکران غیرمسلمان بخشی از جریان بزرگ علمی نوین و آغازی بر دانشی جهانی به شمار میرود.
در «مطالعات قرآنی امروز» متخصصان حوزه مطالعات اسلامی گردهم آمدهاند تا مقالاتی را ارائه دهند که بیانگر عمق و گستردگی مطالعات قرآنی است. آنجلیکا نویورت، استاد ممتاز بازنشسته مطالعات عرب دانشگاه آزاد برلین، مایکل سلز، استاد تاریخ و ادبیات اسلام و ادبیات تطبیقی دانشگاه شیکاگو و دیگر نویسندگان این مجموعه، با تلفیق وجوه نظری و روششناختی با قرائت قرآن، به بررسی بخشهای ویژه، مضامین و مسائل موجود در آن میپردازند و به چالشهایی که امروزه در زمینه مطالعات قرآنی وجود دارد، ورود میکنند.
فصول کتاب مطالعات قرآنی در سه بخش تنظیم شده است:
- 1- شخصیتهای خاص حاضر در قرآن ۲- تحلیل چند سوره مشخص ۳- نمایش «دیگری»های قرآن.
در این کتاب ابعاد درونی و گاهنگاری داخلی قرآن به عنوان یک متن، گفتوگوهای احتمالی این متن با سنتهای مرتبط با کتاب مقدس و غیر آن در دوران باستان متأخر، و نقش آن به عنوان متن مقدس در تفسیر و قرائت مدرن بررسی میشود.
برخی از مقالات موجود در «مطالعات قرآنی امروز» عبارتند از «نشان یونس؛ دگرگونی و تفسیر روایت یونس در قرآن»، «سنت پیامبران ما؛ پارادایم قرآن برای رسولان و پیامبر، خوانشی از سوره شعراء»، «مطالعات قرآنی و فلسفه تاریخی- انتقادی»، «بازتفسیر انتقادات قرآن به دیگر ادیان» و «قرآن در میان مسیحیت و یهودیت ربانی»
ارائه همزمان بازتاب نظم مطالعات قرآنی و تأمل در آن، موجب شده بررسیهای علمی قرآن در این کتاب، سهم ارزندهای در مطالعات اسلامی و قرآنی داشته باشد. بیشک مطالعه این کتاب برای دانشجویان و پژوهشگرانی که در پی درک قرآن بر پایه آخرین دستاوردهای علمی هستند، مفید خواهد بودو جامعه قرآنی را از جدیدترین پژوهشهای قرآنی در جهان غرب مطلع می سازد.
کتاب «مطالعات قرآنی امروزین » توسط انتشارات دانشگاه علامه طباطبایی به چاپ رسیده است.