پدیدآور: سیدعلی شهرستانی
مشخصات نشر: تهران: دلیل ما، 1400
مشخصات ظاهری: 2ج.
شماره دیویی: ن/ م 814 ش 297/267
معرفی کتاب:
کتاب منع تدوین حدیث، مطالعه و تحقیقی است پیرامون انگیزهها و پیامدهای منع تدوین حدیث و واکاوی ریشهها و روشهای دو مکتب حدیثی مسلمانان.
نویسنده در کتاب « منع تدوین حدیث»، نگرش جدیدی را در علت منع ابوبکر و عمر از تدوین حدیث پیامبر(ص) مطرح نموده و ارتباط این منع و تأثیر آن را بر ارزش جوامع حدیثی موجود مسلمانان، روشن ساخته است، با تأکید بر اینکه یکی از این دو مجموعه حدیثی (یعنی جوامع حدیثی شیعه)، استوارتر و نزدیکتر به واقع است و از انگیزههای شخصی، دورتر.
نکات درسآموز فراوان، کلیدواژههای راهگشا، اهداف و مقاصد پشت پرده بسیاری از ماجراها و حقایق نهفتهای که گرد و غبار ایام آنها را پوشانیده است، بخشی از این اثر کمنظیر است که نویسنده با فراست و خلاقیت، آنها را از لابهلای متون بیرون کشیده و گزارههای تکاندهنده و سودمندی را نمایانده است.
جامعیت مطالب، ارائه دیدگاههای بکر و جدید، نگرشهای اثرگذار و سودمند، محتوای غنی، مستندات استوار و متعدد، اشاره به قرائن و شواهد مختلف، پیوندهای چندسویه مباحث به مسائل گوناگون سیاسی، فقهی، اعتقادی، تاریخی، فرهنگی، روانشناسی و...، از جمله مهمترین ویژگیهای کتاب میباشد.
کتاب«منع تدوین حدیث»، بهروشنی و با دلایل استوار و تحلیلهای ارزشمند، اثبات میکند که «مکتب اجتهاد و رأی» ثمره ناگوار منع تدوین و نقل حدیث از پیامبر(ص) میباشد و تبلور تعالیم ناب قرآنی و حدیثی را در پایبندی به تدوین در«مکتب تعبد محض» میتوان یافت. که پیامبر(ص) نخستین مجری آن بود و در دامان آن حضرت بالید و بهوسیله امامان اهلبیت(ع)، پرورش یافت و پیروان آنها - با وجود شرایط دشوار و ناهنجار - بر این رویه استوار ماندند و جانفشانیها کردند. در این کتاب، ریشههای تاریخی منع تدوین نیز از نظر نویسنده دور نمانده است و در این عرصه، از حقایق تلخی پرده برداشته که سرآغاز بسیاری از فتنهها و اختلافات و انحرافات و گمراهی و گمراهسازی شد و به شکاف عمیقی میان مسلمانان انجامید که تا زمان حاضر، ادامه دارد